Ainutlaatuinen Kypros

 

Kypros on Iso-Britanniasta vuonna 1960 itsenäistynyt Välimeren saari Turkin eteläpuolella. Kypros on kahteen osaan jakautunut valtio, jonka pohjoisosa on julistautunut itsenäiseksi Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi, jonka kuitenkin ainoastaan Turkki on tunnustanut itsenäiseksi valtioksi. Saarena Kypros on puolestaan jaettu kuuteen eri hallintoalueeseen. Saaren välimerellisen ilmaston mukaisesti kesät ovat siellä hyvin kuumia, kun taas talvet ovat viileitä ja melko sateisia. Kyproksella riittää erikoista tutkittavaa kivikautisista ja Rooman valtakunnan aikaisista raunioista upeaan ja paikoin koskemattomaan rannikkomaisemaan. Valtion viralliset kielet ovat kreikka ja turkki, mutta saarella lähes kaikki ikäluokat puhuvat myös englantia saaren entisen brittivallan vuoksi. Myös ranskalla, saksalla ja venäjällä pärjää hyvin.

Vaikka Kypros kuuluu Schengen –alueeseen, ei saari kuitenkaan täysin vielä noudata sen käytäntöjä. EU –kansalaiselle Kyprokselle matkustamiseen riittää kuitenkin pelkästään henkilökortti tai passi, eikä viisumia missään nimessä tarvita. Kyproksen päälentokenttä on Larnacan kansainvälinen kenttä (LCA), joka sijaitsee Kyproksen vanhimman kaupungin Larnakan laitamilla. Kapnos Airport Shuttle –lentokenttäbussilla voi matkustaa sieltä suoraan 8 eurolla saaren pääkaupunkiin Nikosiaan, jonka vanhojen muurien sisältä löytyy paljon hurmaavia ravintoloita ja kahviloita sekä kuuluisa vihreä viiva, joka jakaa saaren turkkilaiseen ja eteläiseen osaan erikoisesti keskeltä pääkaupunkia. Kyprokselle voi tietysti halutessaan matkustaa myös laivalla Kreikan kautta.

Kyproksella ei ole lainkaan rautatieverkostoa, mutta sen hiljattain uusituilla joukkoliikenteen busseilla liikkuminen onnistuu lähes mihin tahansa saarella. Paikalliset suosivat kuitenkin autoilua, ja auton vuokraaminen saattaa olla matkalaisellekin helpoin, vaikkakin kallein tapa liikkua saarella. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Kyproksella ajetaan vasemmalla puolella, ja paikalliset kuskit ovat toisinaan olla lievästi ilmaistuna aggressiivisia. Liikenneopasteet ovat paikoin epäselviä, ja ajo-olosuhteet voivat olla melko huonot. Kyproksella myös kävellen liikkuessa tulee olla juuri tästä syystä erityisen varovainen varsinkin isoja teitä ylittäessä.

Kypros aiheiset artikkelit:


Kommentit

Kypros — 3 kommenttia

  1. Tuli mieleen 1980-luku, jolloin olin itse Kyroksella rauhanturvaajana. Sen jälkeen en ole siellä valitettavasti käynyt, mutta tuo artikkeli herätti matkakuumeen. Saari on varmaan muuttunut näin monen vuoden kuluessa, vaikka sinne Turkin hallitsemalle puolelle ei kait edelleenkään ole asiaa ilman erillislupaa?

  2. Kypros on tietysti muuttunut noista mainitsemistasi vuosista, mutta osataan siellä arvostaa ja pitää kiinni vanhoista perinteistäkin. Brittiläiset jättivät jälkeensä hyvin organisoidun saarivaltion, joka on aina ollut Kreikkaan verrattuna hieman modernimpi ja taatusti taloudellisesti varakkaampi. Lomailija kohtaa siis ihanien rantojen ja loistavan historiallisen menneisyyden lisäksi nykyaikaiset ja laadukkaat palvelut, niin majoituksen, ruokailun, viihteen kuin liikkumisen osalta. Jollei Turkki olisi 70-luvulla vallannut saaren itäpuolta, olisi lomailijoilla enemmänkin valinnanvaraa kohteiden osalla, sinne turkkilaiselle puolelle kun ei vieläkään pääse ilman erikoislupaa.

  3. Oi voi, Kyproksella meneillään todella paha maastopalo. Tulta ei olla saatu sammutettua vieläkään, vaikka sammutustöihin on saapunut lentokoneita Kreikastakin. Ja mikä traagisinta, palossa on toistaiseksi kuollut kaksi ihmistä, joista ainakin toinen on tietojeni mukaan palomies. Toinen traaginen uutinen on se, että palo näyttää saaneen alkunsa pikkupojan leikkiessä sytyttimellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>