Historiallinen Kusadasi

 

Kusadasi on noin 50 000 asukkaan kaupunki Turkissa Aydinin alueella. Kaupunki on saanut nimensä turkinkielisistä sanoista ’kuş’ (lintu) ja ’ada’ (saari). Monet paikalliset kutsuvat Kusadasia nykyisin tuttavallisemmin ja lyhyemmin nimellä Ada. Kusadasiin pääsee lentämällä Adnan Menderesin lentokentälle ja jatkaen sieltä matkaa bussilla. Kusadasiin voi matkustaa myös lautalla Kreikkaan kuuluvalta Samoksen saarelta. Itse kaupungissa liikkuminen onnistuu parhaiten paikallisilla edullisilla minibusseilla. Taksilla voi toki myös kulkea, mutta kyytiin ei kannata hypätä suoraan kadulta, vaan varata kyyti mieluummin paikalliselta taksitoimistolta. Kusadasissa on kuitenkin suositeltavaa kävellä ja katsella maisemia kaikessa rauhassa, sillä koko kaupungin päästä päähän kävely kestää vain noin 30 minuuttia.

Kusadasin historiallisiin päänähtävyyksiin lukeutuvat kaupungin vanhat muurit sekä vuonna 1618 rakennettu Kaleiçi Camiin kaunis moskeija. Kaupungin useimmat hotellien ympäröimät uimarannat ovat julkisia ja turistien vapaassa käytössä, ja kenties parhaat rannat löytyvät niemen kärkeen asti kävelemällä. Samalla voi vierailla siellä sijaitsevassa linnassa. Kusadasista kannattaa lisäksi ehdottomasti tehdä pieni päiväretki Dilekin kansallispuistoon, joka on metsineen, rantoineen ja polkuineen täydellinen vastakohta turistien valtaamalle kaupungille.

Kusadasin keskusta kauppoineen ja toreineen on hyvin moderni, ja sieltä voi ostaa tyypillisiä matkamuistoja koruista turkkilaisiin mattoihin. Rihkamaa kaupittelevat myyjät ovat äärimmäisen taitavia painostamaan asiakkaitaan tekemään hätiköityjä ostopäätöksiä, mutta rauhassa katselemalla Kusadasin kaupoista voi tehdä todellisia löytöjä. Tinkiminen kuuluu tapoihin, ja myyjä saattaa jopa loukkaantua jos asiakas suostuu heti maksamaan tuotteesta pyydetyn hinnan. Matkailijan kannattaa kuitenkin välttää ostamasta kovin kalliita esineitä, sillä niiden aitoudesta ei ole takuuta. Lisäksi luottokortilla ei turvallisuussyistä kannata maksaa edes pieniä ostoksia. Kaupungin keskustasta löytyy myös monipuolisesti ravintoloita, kahviloita ja baareja, joissa tarjoillaan sekä turkkilaisia että muunmaalaisia ruokia. Erityisen suosittu ruoka- ja lepopaikka turistien keskuudessa on rento ja ulkomaalaisystävällinen The Limon Bar.

Muuta luettavaa aiheesta:

 

 

 


Kommentit

Kusadasi — 2 kommenttia

  1. Kiitoksia varoituksistanne luottokortilla maksun suhteen. Olen lähdössä viikon päästä Samokselle, ja monien maamiesten tapaan itsellänikin on aikomus mennä Kusadasiin. Yllätyin siitä, ettei luottokortilla siellä kannata maksaa yhtään mitään, koska esimerkiksi Alanyassa ja Marmariksessa lomaillessa olen aina toiminut juuri päinvastoin. Tinkiminen on onneksi jo tuttua puuhaa, eikä kenenkään kannata antaa myyjien hermostuttaa itseään painostuksella, kylmänrauhallinen suomalaisote toimii siinäkin asiassa! Vaikka hinnat on kotimaan mittapuun mukaan edeulliset, sen tinkimisen jälkeen, olen itsekin usein huomannut tuotteet kaikkea muuta kuin aidoiksi. Siksi kultakorut ja muut kalliimmat tuotteet kannattaa ostaa vaan, jos niiden mukana tulee aitoustodistus. Kultakääty voi irrota halvalla, mutta jos se onkin vaan 9 tai 14 karaatin kultaa, tai siinä on vaan ohut kultaus, haihtuu hinnanero taivaan tuuliin.

  2. Kusadasiin kannattaa ilman muuta poiketa esimerkiksi Samoksen loman aikana. Useimmiten sinne mennään shoppailumielessä ja silloin parhaita tuotteita ovat käsityöt ja nahkatuotteet. Kultakoruja en itse siellä uskalla ostaa, koska en luota edes niiden mukana saataviin takuutodistuksiin, sellaisenhan voi nykyään jo kuka tahansa väsätä itse PhotoShopin ja tulostimen avulla. Efesos on se hittikohde Kusadasin yhteydessä, siellä näkee muinaisen maailman mestariteosten raunioita ja saa käsityksen silloisen suurkaupungin vauraudesta ja loistosta. Tosin se ei siis ollut turkkilaisten vaan aluetta muinoin hallinneiden kreikkalaisten rakentama.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>