Kosin Asklepion oli muinaisuuden tunnetuin hoitolatemppeli

Kreikan Egeanmeren alueella sijaitsevan Kosin saaren tunnetuin nähtävyys on eittämättä sen vaikuttavat mittasuhteet omaava Asklepion. Muinaisuuden mahtava holistinen hoitolatemppeli löytyy 4 kilometriä Kosin kaupungista länteen. Se on rakennettu upeat näköalat tarjoavalle kukkulalle ja kertoo omaa kieltään muinaisten kosilaisten taidoista niin arkkitehtuurin kuin terveydenhoidonkin alalla.

Koko hoitolatemppelialue oli omistettu Asklepionille, joka oli lääkinnän ja parantamisen jumala, ja rakennuksen vanhimmat vaiheet ovat peräisin jo 4. vuosisadalta eaa. Sinne matkattiin pitkienkin matkojen takaa hoitamaan niin ruumiin kuin psyyken ongelmia. Nykyisistä hoitomenetelmistä poiketen Asklepion tarjosi holistista hoitoa, eli kirurgin veitsen ja lääkekasvien lisäksi sinne saapuva pääsi nauttimaan myös kylvyistä (myös lämpimistä) ja pesuista, harrastamaan tiettyä liikuntaa, syömään määrättyjä ruokia ja kertomaan näkemistään unista ja hallusinaatioista hoidoista vastaaville papeille.

Ongelman ytimeen yritettiin siis päästä useaa eri reittiä. Potilaat yöpyivät temppelihoitolassa niin kauan kuin heidän ongelmansa selvittäminen kesti. Asklepionia voidaan ylistää myös maailman ensimmäiseksi psykiatriseksi sairaalaksi, sillä sen hoitavat papit ottivat potilaiden henkisen tilan huomioon, ja ymmärsivät sen aiheuttavan fyysisiäkin oireita. Niiden hoitaminen oli yhtä tärkeää kuin ruumiillisen tilan hoito.

Asklepion ei ollut vain hoitola ja temppeli, vaan nykyisiin yliopistollisiin sairaaloihin verrattava laitos. Siellä nimittäin myös opetettiin seuraavaa sukupolvea alan saloihin, ja opetus oli luonnollisesti parasta mahdollista.

Asklepionin alueelta on vuonna 1902 alkaneitten kaivausten aikana löydetty lukemattomia yöpymishuoneita, koristeellisia kylpylätiloja ja jopa suihkulähteitä ja aluetta koristaneita patsaita. Asklepionilla oli oma temppelinsä ja vesijohtoverkosta, jota pitkin läheisiltä lähteiltä johdettiin terapeuttiset ominaisuudet omaavaa vettä kylpylätiloihin. Potilaiden majoituksella ja hoidolla oli siis joka nykyajan sairaaloihin verrattuna esteettisesti ylelliset puitteet. Heidän ei tarvinnut tuijotella paljaita, valkoisia seiniä, vaan heidän silmiänsä hellivät loisteliaasti maalatut pinnat. Kun kauniisiin puitteisiin vielä lisätään huikeat näköalat, oli ainakin potilaiden psyykkisten oireiden paranemisprosentti luultavasti huippuluokkaa!

Kosin Asklepionissa työskennelleistä tunnetuin nimi nykyajan kuolevaisille on Hippokrates. Itse länsimaisen lääketieteen isänä pidetty mies nimittäin sai koulutuksensa ja hoiti potilaita jonkin aikaa kyseisen rakennuksen suojissa. Hän nousi kuitenkin maailmanmaineeseen ja ikuisti nimensä historiankirjoihin tekemällä lääketieteestä aivan oman tieteenhaaran, jolla ei Asklepionin toimintaperiaatteista poiketen ollut mitään tekemistä uskonnon kanssa.

Nykyäänkin lääketieteen symbolina käytetty kepin ympärille kiertynyt käärme on muuten Asklepionin, ei Hippokrateksen, symboli. Sillä on ikää jo yli 3 000 vuotta, mutta vielä tänäänkin maailman kansat tietävät sen merkityksen.


Kommentit

Asklepionin hoitola — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>