Liikennekulttuuri

VÄLIMEREN LIIKENNEKULTTUURI

Suomessa olet toivottavasti tottunut ajamaan jokseenkin liikennesääntöjen mukaan ja liikennemerkkejä noudattaen. Punainen liikennevalo ja STOP-merkki ovat tarkoittaneet pysähtymistä ja toisen auton rinnalle et varmaankaan ole uskaltanut pysäköidä. Tuskin olet moottoritielläkään ohitellut hitaammin ajavia oikealla puolella olevan hätäkaistan kautta. Välimeren teillä ajaessa huomaat, että useimmat säännöt on paikallisten mielestä luotu rikottaviksi. Siksi onkin tärkeä olla erityisen valppaana ja odottaa sitä mahdotonta tapahtuvaksi. Seuraavassa muutamia välimerellisen ajotavan ”helmistä”, joista jokaisen rattiin tai ohjaustankoon tarttuvan on syytä olla perillä. Niiden lisäksi halvan alkoholin huumaamat turistit ovat oma vaaransa, koska he pääsääntöisesti unohtavat hyvät ajotavat kotimaahansa eikä reaktiokyvyssäkään ole hurraamista.

PAKOLLINEN PYSÄHTYMINEN: Punainen liikennevalo ja kaukaa näkyvä STOP-merkki tarkoittavat kotimaassa pakollista pysähtymistä. Välimeren asukkaat eivät kuitenkaan ole asiasta samaa mieltä, vaan kumpaakin sääntöä rikotaan ahkerasti. Älä siis luota siihen, että vaikka omalla ajokaistallasi loistaa vihreä valo, ei kukaan uhkaa ajo-oikeuttasi ja pyyhällä eteesi. Sama koskee luonnollisesti tilannetta, jossa havaitset toisella olevan edessään suuren STOP-merkin. Eivätkä vasemmalta puoleltasi saapuvat tietenkään läheskään aina ”muista”, että sinulla on etuajo-oikeus, vaan ihmettelevät, mikä kumma se heidän edessään oleva ja kulmallaan seisova kelta-oranssi kolmio oikein on.

NOPEUSRAJOITUKSET: Toinen jokapäiväinen synti on nopeusrajoitusten noudattamatta jättäminen. Vaikka tien pientareella siis nököttäisi merkki, jossa sallitaan vain 50 km/h ajonopeus, eivät sitä paikalliset ajajat takuulla noudata. Jokainen tuntuu ajavan sitä vauhtia kuin itse uskaltaa ja kyseisenä päivänä haluaa. Välimeren maissa nopeusmerkki on tosin voinut unohtua tien vierustalle aiemmin paikalla tehtyjen tietöiden jälkeen, usein niitä ei nimittäin ”muisteta” tai jakseta kerätä pois. Periaatteessa kuitenkin taajamassa ajonopeus ei saa ylittää 50 km/h ja niiden ulkopuolella 80 km/h. Moottoriteillä kaasujalkaa voi huoletta painaa siihen saakka, kun mittari näyttää 100 km/h. Sitä suuremmat nopeudet ovat sallittuja vain, mikäli niin erikseen osoitetaan.

PYSÄKÖINTI: Pysäköinti on Välimeren maissa varsinainen taitolaji, jonka osalla tulet näkemään kaikenlaisia taitureita. Etenkin kaupunkialueilla kukin pysäköi lyhyiden pysäysten ajaksi ajokkinsa sinne, mistä vain löytyy hieman tilaa. Usein näet autoja jalkakäytävillä, aivan risteyksessä ja varsinkin toisen auton rinnalle jätettynä. Silloin myös hätävilkut vilkkuvat riemuisasti ajajaa odotellessaan, joka on luultavasti asioimassa viereisessä kaupassa. Älä itse kuitenkaan syyllisty samaan, sillä se on laitonta.

KYPÄRÄTTÖMÄT MOPOILIJAT: Vaikka ainakin EU:hun kuuluvissa Välimeren maissa on kypäräpakko voimassa siinä missä kotimaassakin, ani harvoin sellaista kaksipyöräisellä pyyhältävien päässä näkyy. Kesähelteellä kypärä tietysti saa sinut tuntemaan, että tukehdut hapen puutteeseen ja tukkasi liimaantuu rumasti päälakeen kiinni, eivätkä poliisitkaan tavallisesti sakota ketään kypärättä ajamisesta, mutta turvasyistä sen käyttö kuitenkin kannattaa muistaa. Suuri osa Välimeren liikenneonnettomuuksista nimittäin koskee mopoilijoita tai moottoripyörällä hurjastelevia, ja etenkin turistit ovat vaarassa, sillä he eivät paikallisten tavoin tunne jokaista alueen teillä odottavaa vaarallista mutkaa ja kuoppaa. Niitä Välimeren tiellä on tavallisesti yhtä runsaasti kuin vuodessa aurinkoisia päiviä. Jos kuljettaja on vielä hullunhalvan alkoholin vaikutuksen alaisena, ei kuoppia edes ehdi väistellä (tai edes nähdä) tai muutenkaan reagoida eteen osuviin tilanteisiin.

VAIHTEET JA JARRUT: Tämä koskee turisteja, sillä ainakaan tasaisesta Suomesta saapuneet eivät useinkaan osaa vuoristoteillä ajaa oikealla vaihteella ja olla polttamatta ajokkinsa jarruja. Rauhallinen ajovauhti ja tarpeeksi pieni vaihde ovat siis parhaita ystäviäsi, jotta jarrua ei tarvitse painella koko aikaa. Anna kiireellisempien ohittaa itsesi, äläkä anna perässä roikkujien stressata itseäsi.

Epäluottavainen maalaisjärki siis matkalle mukaan ja silmät selkään, jotta osaat liikkua turvallisesti Välimeren teillä ja pääset turvallisesti määränpäähäsi!

Välimeren liikennekulttuurista muualla verkossa: