Tyylikkään lomailijan Nizza

 

Ranskan Rivieran suuresta satamakaupungista Nizzasta löytyy nähtävää ja tehtävää kaikenikäisille lomailijoille. Siellä päivä jos toinenkin kuluu helposti kaupungin monissa museoissa kiertelemällä sekä vierailemalla yllättävän edullisesti esimerkiksi kiehtovassa Parc Phœnixin kasvitieteellisessä puutarhassa, josta löytyy myös eläimiä. Yksinkertaista lomailua arvostava voi vanhankaupungin pikkukatujen kahviloissa ja leipomoputiikeissa nauttia rauhassa kahvia kaupungin elämänmenoa katsellen sekä paikallisista herkuista nauttien. Rantalomasta haaveilevan kannattaa varata jonkinlainen patja tai paksu pyyhe mukaan, sillä Nizzan rannat ovat teräväkivisiä ja niillä lekottelu saattaa muutoin olla kivuliasta. Nizzasta löytyy kuitenkin muutama ranta, joille on levitetty kerros hienoa hiekkaa.

Nizzan lentokentälle (NCE) pääsee lentämällä suoraan monista Euroopan kaupungeista. Lentokentältä perille itse kaupunkiin pääsee edullisella lentokenttäbussilla tai hotellin omalla lentokenttäkuljetuksella, josta kannattaa kysellä jo matkaa varatessa. Ruuhka-aikana lentokentän ja kaupungin välisen matkan voi myös hätätapauksessa kävellä noin tunnissa, jos matkatavaraa ei ole mukana paljon. Nizzalla tulisi myös varautua siihen, että läheskään kaikki paikalliset eivät puhu tai ovat syystä tai toisesta vastahakoisia puhumaan turisteille englantia, joten edes alkeellisia ranskan taitoja arvostetaan varmasti.

Nizzassa liikkuminen käy kätevimmin paikallisbusseilla, joissa 1.50 euroa maksavalla kertalipulla voi matkustaa yhteensä 74 minuuttia ja vaihtaa tarvittaessa linjaa. Bussien ylivoimaisen edullisuuden takia niiden kulkemiin reitteihin kannattaakin tutustua jo ennen matkaa. Nizzassa on myös raitiovaunulinja, mutta se on enimmäkseen paikallisten työssä käyvien suosiossa, eikä sillä ole bussilla kulkemisen helppouden takia varsinaista hyötyä turisteille. Auton vuokraamista Nizzassa tulisi ehdottomasti välttää, sillä Ranskan Riviera on erityisen tunnettu korkeasta auto-onnettomuuksien lukumäärästä, ja lähes jokaisella paikallisella onkin jonkinlainen kolariin liittyvä tarina kerrottavanaan. Lisäksi taksit ovat Nizzalla pahamaineisen kalliita, ja senkin vuoksi turistin on turvallisinta ja helpointa liikkua kaupungin loogisesti järjestetyillä bussilinjoilla.


Kommentit

Nizza — 4 kommenttia

  1. Nizzasta aika huonoja kokemuksia. Monissa paikoissa oli aika likaista, jossakin näin vihreää homettakin. Paikallisia ei voi sanoa kauhean ystävällisiksi, eivätkä millään suostuneet puhuman englantia. Kielimuurin takia palvelun saaminen ja monen muunkin asian hoitaminen kävi aika vaikeaksi. Vähän huono fiilis jäi.

  2. En ole koskaan Nizzalla ollut, mutta jostain syystä olen aina mieltänyt sen suhteellisen kalliiksi paikaksi ja siten myös kohtuullisen hyväksi. Yllätyinkin edellisestä kommentista Nizzan likaisuuden suhteen, samoin ihmisten ystävällisyyden. Kielimuuriin kylläkin uskon, sillä Ranska tunnetaan vanhastaan englanninkieltä vihaavasta asenteestaan.

  3. Itse taas viihdyin Nizaalla vallan mainosti, enkä voi sanoa sitä likaiseksi tai nuhraantuneeksi. Vaikka kaupungin edustalla oleva kaunis ranta ihaninen merineen houkuttelee monia makailemaan sylissään tuntitolkulla, on Nizzan vanhakaupunki eli Vieux Nice loistava tuttavuus. Rakennuksista pidetään nimittäin edelleen hyvää huolta eivätkä ne ole ränsistyneitä. Suloisen värikkään vanhankaupungin keskeltä löytyy päivittäin tuosuvien kukkien meri, joten muista käydä Cours Saleyan aukiolla niitä ihastelemassa ja nuuhkimassa, se ei edes maksa mitään. Rannalle ei ole pitkäkään kävelymatka, ja alue on täynnä hurmaavia kahviloita ja kauppoja.

  4. Nizzan massamurha pari viikkoa sitten oli kamala kokemus, olin silloin kaupungissa lomalla, onneksi en sattunut sillä hetkellä olemaan perheen kanssa siellä rantabulevardilla iltakävelyllä. Ihan järkyttäväksi mennyt maailman meno ja yksittäiset hullut ovat alkaneet pelotella kokonaisia kansakuntia teoillaan. Nizza on jokseenkin meluinen ja kenties toisille liian vilkas lomakohteeksi, itse olen maalla asuva suomalainen, joten lomalla on kiva käydä piristymässä muiden ihmisten seassa ja nähdä mahdollisimman monta nähtävyyttä loman aikana. Juuri siksi valitse kaupunkikohteita useimmiten, paitsi Kreikan saariston kohdalla nähtävää riittää jokaisella saarella kiitettävästi. Nizza on suhteellisen hintava, mutta ajan kanssa etsimällä sieltäkin löytyy kohtuuhintaista majoitusta. Gourmee ei mielestäni ole sitä Ranskan parasta mutta maukasta ruokaa on saatavilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>