Gibraltar

Luonnonystävän Gibraltar

Gibraltar on Iso-Britannialle kuuluva merentakainen alue Pyreneiden niemimaan eteläosassa. EU-kansalaiset voivat matkustaa Gibraltarille pelkällä henkilökortilla tai passilla. Britannian suuremmilta lentokentiltä, kuten Lutonilta ja Gatwickiltä lähtee päivittäin suoria lentoja Gibraltarin lentokentälle (GIB). Autolla tai muulla moottoriajoneuvolla matkustavan kannattaa varautua rajalla erittäin pitkiin jonoihin.

Gibraltarin virallinen kieli on englanti, mutta siellä puhutaan myös espanjan ja englannin sekoitukselta kuulostavaa llaniton kieltä, joka muuttuu ja kehittyy paikallisten keskuudessa jatkuvasti. Ravintoloissa ja kahviloissa saattaa toisinaan olla vain espanjaa puhuvia työntekijöitä, mutta yleensä Gibraltarilla pärjää loistavasti pelkällä englannilla. Gibraltarilla valuuttana on sen oma punta, mutta myös Iso-Britannian punta on siellä täysin hyväksytty valuuttamuoto. Monissa kaupoissa euroilla ja dollareilla maksaminen onnistuu myös ongelmitta. Gibraltarilla reissaavan kannattaa kuitenkin aina varata mukaan jonkin verran käteistä, sillä todella monet paikat eivät hyväksy korttimaksuja lainkaan. Gibraltarilta löytyy majoitusvaihtoehtoja jokaisen lompakolle luksushotelleista edullisiin hostelleihin, joista huoneen voi varata noin 20 euron hintaan yötä kohden. Gibraltar on matkailijalle melko turvallinen paikka, sillä poliisivalvonta on siellä tiivistä ja rikoksia tapahtuu vain harvoin.

Gibraltarilta löytyy monia loistavia vaihtoehtoja brittipubien tunnelmasta pitäville, vaikka Gibraltarin pubit ovatkin perinteisiin brittipubeihin verrattuna omalla tavallaan ainutlaatuisia. Gibraltarilta löytyy myös monia marokkolaista kosheria tarjoilevia ravintoloita sekä hurmaava pikkuleipomoita. Noin 30 eurolla Gibraltarilla voi käydä myös delfiinisafarilla, jossa delfiinejä pääsee näkemään jopa kosketusetäisyydeltä. Gibraltar on myös tunnettu petolintujen muuttoreittinä, ja innokas lintuharrastaja voikin osallistua siellä järjestetyille retkille, joilla linnuista voi ottaa itse kuvia huippulaatuisilla järjestelmäkameroilla. Gibraltarin ainutlaatuiseen luontoon ja eläimistöön kannattaa tutustua muutenkin. Gibraltar on Euroopan ainoa paikka, jossa kasvaa villiä viiniä, ja siellä asustaa lisäksi Euroopan ainoa villinä elävä apinalaji, magotti.

Muuta aiheeseen liittyvää:

Gibraltarin ruokakulttuurin ystäville on tarjolla Välimeren ruokalalajit ja siellä gibraltarilainen ruoka.