Santorinin rannat – värejä jokaiseen makuun

Tavallisesti kylmän ja talvisin niin pimeän Suomen lapsoset tapaavat etelän aurinkoisilla rannoilla beigen eri sävyjen värittämää hiekkaa. Toisinaan se on pehmeää kuin puuteri ja toisinaan karkeampaa. Mutta väliäkös sillä, rannalla ollaan. Santorinin rannat sen sijaan tarjoavat jopa monen väristä alustaa. Tarjolla on niin perinteistä vaaleaa, intohimoisen punertavaa kuin tummansynkkää mustaakin. Jokainen voi valita niistä sen oman suosikkinsa kokeilemisen jälkeen. Mistä rantojen erivärinen hiekka ja kivet sitten ovat peräisin ja mitä eri värit tuovat tullessaan? Lue seuraavasta, ihastu ja saavu paikan päälle nauttimaan!

Vaalea perinteinen hiekka on tietysti luonnon hienontamaa kiviainesta, sitä samansävyistä jota kaikilta Kreikan ja muiden suosimiemme lomakohteiden rannoilla olet tottunut tallaamaan. Toisinaan se on vaaleaa ja toisinaan tummempaa, mutta paikallista kiveä kuitenkin, ei sen eksoottisempaa. Santorinilla vaaleaa hiekkaa kannattaa käydä ihailemassa Asprin (Lefki), eli ”Valkoisen” rannalla, joka löytyy aivan Kokkini-rannan vierestä, noin 8 kilometriä Firasta.

Punainen hiekka ja kivi ovat todisteita Santorinin tuliperäisestä luonteesta. Ne ovat syntyneet alueen laavaisesta aineksesta, joka sisältää runsaasti rautaa. Kuuluisiin punertavan hiekan rantoihin lukeutuu itseoikeutetusti Kokkini Beach, jonka nimi tarkoittaa kirjaimellisesti ”Punaista rantaa”. Sen taustalla kohoavat uljaat punaiset kalliot. Pääset sinne parhaiten veneellä joko Akrotirista tai Perissasta. Kokkini on mainio vilvoittelukohde läheisen Akrotirin rauniokaupungilla vierailun jälkeen. Muista kuitenkin varoa intohimoisen luonteen omaavaa punaista hiekkaa, sillä etenkin keskipäivällä ja iltapäivän tunteina se saattaa olla liiankin polttavaa suomalaisen hipiän alla. Suojaa siis jalkasi.

Musta hiekka ja kivet ovat niin ikään Santorinin erikoisuus, ainakin mitä Kreikan rantoihin tulee. Nekin ovat saaneet alkunsa saaren vulkaanisesta historiasta. Ja siinä missä punainen hiekka kuumentaa jalkoja, musta hiekka voi polttaa ne jopa rakoille. Älä siis tepastele sillä paljasjaloin, jollet ole kokenut tulella kävelijä. Etenkin lasten herkät pikkujalat ovat vaarassa, joten muista käyttää heillä aina vaikkapa Santorinin turistialueilta saatavia kumijalkineita. Mustalle hiekalle ei myöskään kannata istahtaa puolenpäivän aikaan, tai sen jälkeen, sillä muuten ahterisi ei varmaan siedä istumista seuraavien päivien aikana. Kuuluisien mustien rantojen joukosta mainittakoon Perissa, joka sijaitsee Akrotirin raunioiden lähellä, sekä Kamari, jonka nimi tarkoittaa ”Ylpeyden aihetta”. Se onkin yksi romanttisen saaren parhaista rannoista.

Tämä oli artikkeli Santorinin rannoista. Seuraavista linkeistä löytyy lisää luettavaa Santorinin saaresta:

  • Kreikkaan-com, Santorini – Suositun Kreikka-aiheisen sivuston Santorini sivu.
  • wikipedian Santorini, verkkotietosanakirjan Santorini sivu englanniksi.  Suomenkielinen vastaava on avuttoman lyhyt, vain pari lausetta.
  • saaret.com sivujen ”Kreikan saaret” osassa esittelyssä Santorini.
  • englanninkielinen santorini.com kertoo enimmäkseen saaren hotelleista. Sivut ovat myös kreikaksi ja venäjäksi. Myös muita kaupallisia aktiviteettejä kuten autonvuokrausta, ravintoloita ja klubeja. Muuta: veneenvuokraus (myös purjeveneitä!), moottoripyörävuokraus ja nähtävyydet.

Kommentit

Santorinin rannat — 2 kommenttia

  1. Santorinin rannat on kauniita, mutta eivät kyllä sovi oikein lapsiperheille. Siinä joutuu olemaan silmä aivan liian tarkkana, ettei pikkuiselle satu haaveria, ettei polta jalkapohjiaan tai takamustaan tummilla kivillä tai ettei kahlaa liian syvälle äkkijyrkkään mereen. Lapsettomille ne kyllä ovat ihastuttavia tuttavuuksia, noita tummakivisiä rantoja kun ei oikein muualla pääsekään katselemaan.

  2. Santorinista lukisin mielelläni enemmänkin tällä sivustolla, esimerkiksi viime aikoina julkisuudessa on ainakin ulkomailla ollut paljon saaren maine upeana hää- ja kuherruskuukausikohteena. Santorinista löytyy muuten todella mahtavan laaja ja yksityiskohtainen tietopaketti ihan suomeksi osoitteessa http://kreikkaan.net/ ja muutakin jokaisella Kreikan kolkalla lomailuun liittyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>