Tunisia on Pohjois-Afrikan helmi

Välimeren etelärannikolla Algerian ja Libyan välissä sijaitsevassa Tunisiassa yhdistyvät pitkä historia, arabikulttuuri ja pohjoisafrikkalainen elämänmeno. Tunisia on myös Ranskan entinen siirtomaa.

Noin kymmenen miljoonan ihmisen maa on monille suomalaisille tuttu rantalomakohteistaan Soussesta, Hammametista ja Monastirista. Tunisiassa on kuitenkin paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuten maan pääkaupunki, miljoonakaupunki Tunis, Saharan aavikko ja sisämaan kaupungit, kuten keskisessä Tunisiassa sijaitseva Kairouan ja Etelä-Tunisian berberikaupungit.

Yhteiskunnallinen tilanne Tunisiassa oli epävakaa vuodenvaihteessa 2010 – 2011 tapahtuneen vallankumouksen ja sen seurauksena muihinkin Pohjois-Afrikan maihin levinneiden kansannousujen eli arabikevään jälkeen. Tunisian vallankumous alkoi korruptiota vastustaneen katukauppiaan polttoitsemurhasta ja johti maata pitkään yksinvaltaisesti hallinneen presidentti Zine el-Abidine Ben Alin syöksemiseen vallasta.

 

Rantalomaa ja historiaa

Suomalaisten suosimista Soussesta, Hammametista ja Monastirista pääsee matkanjärjestäjien retkillä tai omatoimisesti julkista liikennettä käyttäen tai taksilla pääkaupunki Tunikseen.

Tunis on ensi näkemältä nykyaikainen kaupunki, mutta sen keskellä sijaitsee Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty medina, vanha kaupunki. Vastaavia medinoita on useimmissa suurimmissa kaupungeissa Tunisiassa. Medinan kujilla ja basaareissa pääsee kokemaan aidon tunisialaisen elämänmenon ja maan monivaiheisen historian. Tunisista pääsee kätevästi tutustumaan myös lähellä sijaitsevaan menneiden aikojen mahtikaupunkiin Karthagoon ja aavikkosafareille, joiden maisemia monet ovat nähneet myös täällä kuvatuissa Tähtien sota –elokuvissa.

Nykyisen Tunisian alueen ensimmäiset asukkaat olivat berberejä. Heitä asuu edelleen maan eteläosissa. Esimerkiksi reilun kahden tuhannen ihmisen Matmatan kaupungissa on tämän alkuperäiskansan maailmankuuluja maanalaisia asumuksia. Matmatassa, kuten joissain muissakin Etelä-Tunisian kaupungeissa asuu edelleen berberejä.

 

Edullinen lomakohde

 

Suomalaiset matkanjärjestäjät tekevät matkoja Sousseen, Monastiriin ja muihin Pohjois-Tunisian rantalomakohteisiin lähes ympäri vuoden.

Lennot Suomesta Tunisiaan kestävät lentoyhtiöistä ja kohteesta riippuen noin neljä tuntia. Paras matkustusajankohta on loppukeväästä ja alkusyksystä, jolloin lämpötilat eivät ole liian korkeita. Kesäkuukausina lämpötilat nousevat yli 30 asteeseen ja jo aamusta on tukahduttavan kuumaa, vaikkakin meri-ilmasto hieman viilentää oloa.

Rantalomakohteissa on monipuoliset ostos- ja ravintolapalvelut sekä liikunta- ja harrastusmahdollisuudet. Tunisia on suomalaisille edullinen matkailumaa. Yksi Tunisian dinaari on noin 0,70 euroa. Valuuttaa ei saa kuljettaa ulos maasta ja sitä voi vaihtaa vain Tunisiassa. Matkailijoiden suosimia ostoksia ovat esimerkiksi vesipiiput ja arabialaiset matot.

Vallankumouksen jälkeen olot ovat Tunisiassa rauhoittuneet ja matkailijat ovat hiljalleen palanneet takaisin. Maassa on jälleen turvallista liikkua, mutta normaali varovaisuus ja terveen järjen käyttö ovat tarpeen etenkin suurissa kaupungeissa ja kohteissa, joissa on paljon ihmisiä.

Tunisia on yksi vapaamielisimmistä arabivaltioista, mutta paikallisia tapoja on syytä kunnioittaa. Julkisilla paikoilla kannattaa pukeutua asiallisesti ja varsinkin suurten kaupunkien ja rantalomakohteiden ulkopuolella naisten on hyvä pukeutua konservatiivisemmin kuin Suomessa. Tunisiassa vietetään muslimien paastokuukautta Ramadania, joka vuonna 2015 alkaa 18. kesäkuuta. Silloin suuri osa palveluista muissa kuin rantalomakohteissa on joko kiinni päiväaikaan tai ne sulkevat poikkeuksellisen aikaisin.

Tunisialaisesta ruuasta pitävälle löytyy erillinen artikkeli tunisialainen ruoka.


 


Kommentit

Tunisia — 1 kommentti

  1. Tunisia on houkutellut jo vuosia, mutta olen aina epäröinyt sinne matkustamisen suhteen, koska olen naisihmisenä hieman pelännyt muslimimaiden tiukkoja ja miesvoittoisia tapoja. Myös jokin aika sitten terroristi-isku museoon on lisännyt epäröimistäni. Suurissa hotellikompleksesiss varmaan on edelleen turvallista, mutta mitenkäs niiden ulkopuolella? Uskaltaako yksin matkustava naisihminen liikkua siellä? Kaipaisin tietoja Tunisiassa viime aikoina käyneiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>