VÄLIMEREN TAPAKULTTUURI

Hyvät tavat tekevät kaikilla maailmankolkilla loistavan vaikutuksen, eikä Välimeren seutu ole mikään poikkeus. Itse asiassa Välimeren ympärillä sijaitsevissa maissa käyttäytymisen suhteen ollaan huomattavasti tarkempia kuin Suomessa, jossa esimerkiksi vanhempien ihmisten teitittely on jo tuntunut jäävän unholaan. Muista myös, että Välimeren maat ovat perinteisesti uskonnollisempia kuin muut Euroopan alueet (poikkeuksena mm. Euroopan luoteisnurkalla nököttävä Irlanti). Uskonto tuo mukanaan omat kirjoittamattomat ja toisinaan jopa yksityiskohtaisesti turisteille kirjatut sääntönsä esimerkiksi pukeutumisen suhteen. Vaikka Suomea kunnioitetaan, eivät suomalaisten lomailijoiden tavat läheskään aina ole jättäneet paikallisiin parasta mahdollista vaikutusta. Alla oleva valottaa sen syitä:

TEITITTELY on edelleen voimissaan Välimerellä, joten muistathan itsekin teititellä vieraita ihmisiä, etenkin jos he ovat itseäsi vanhempia. Vanhemmalle väelle yksikössä puhumista pidetään loukkaavana, ellette ole erikseen tehneet sinunkauppoja. Englanniksi kommunikoidessa se ei olekaan mikään ongelma, koska kummassakin tapauksessa käytät sanaa ”you”, mutta jos olet opetellut paikallista kieltä, sama temppu ei toimi.

TUTTAVALLISUUS on sekin Välimeren asukkaiden perinne. Jo ensi kertaa tavattavaa ihmistä saatetaan halata ja suudella poskille muitta mutkitta, joten siitä ei kannata häkeltyä. Suulle pussailu on sitten jo viesti jostain muusta… se ei ole paikallinen tapa. Tuttavallisuuteen kuuluu myös uteliaisuus, jota Suomessa ei varsinkaan tuntemattoman henkilön kohdalla harrasteta. Välimeren maissa kuitenkin voit joutua varsinaisen tenttaukseen, jossa sinulta luultavasti kysellään jopa yksityiselämäsi ”saloja”, joita et ole kertonut edes omalle äidillesi. Se on osa paikallisten ”small talkia”, joten osallistu siihen oman mielesi mukaan vastaillen ja vastakysymyksiä esittäen. Sinut saatetaan myös pyytää kahville, sangrialle, ouzolle tai muulle ”välipalalle”, johon voitkin muitta mutkitta suostua. Meitä suomalaisia pidetään tavallisesti erittäin varautuneina, joten osoita sinä lomakohteesi asukkaille, ettemme suinkaan kaikki ole ”mörököllejä”.

PUKEUTUMINEN on usein Pohjoismaista(kin) saapuvien lomailijoiden kohdalla suurimpia kompastuksenkiviä. Kunkin maan pukeutumisnormeista pääsee helpoiten perille tarkastelemalla, mitä paikalliset pitävät päällään. Välimeren pohjoispuolisissa maissa ollaan uskonnollisista syistä hieman avomielisempiä kuin sen itä- tai etelärannalla, mutta jopa Espanjan, Italian ja Kreikan lomakohteissa ei kaupungilla asioidessa tulisi kulkea uima-asussa. Uima-asu on Välimerellä sitä, mitä sen nimi kertoo: uimiseen ja rannalle tarkoitettu asu! Paljasrintaisia miehiä ei katsota hyvällä, vaikka se rintamus olisikin tiukaksi treenattu. Bikiniasuisia naisia ei pidetä korkean moraalin omaavina, joten ota se huomioon. Turistialueilla asiasta ei takuulla sinulle huomautella, mutta paikallisten mielestä se on kuitenkin kerrassaan sopimatonta. Erityisen tarkka pukeutumisen suhteen tulee olla uskonnollisissa kohteissa, kuten kirkoissa ja luostareissa. Niihin ei koskaan tulisi mennä hihattomalla puserolla tai topilla, vaan olkapäiden tulisi olla peitossa. Sama koskee polvia, eli shortsien ja hameen helmojen tulee ulottua puolisäärtä alemmas. Luostarit voivat käännyttää asiattomasti pukeutuneen turistin jo ovella. Myös lomakohteiden ulkopuolella, esimerkiksi kaukaisissa vuoristokylissä, tulee pukeutua soveliaasti.

HUMALAISIA et paikallisten keskuudessa tavallisesti näe. Lähes kaikki eloisasti raitilla veisaavat, nahistelijat ja tokkuroivat ovat halpojen viinasten humalluttavia ulkomaalaisia. Välimeren maissa moista käytöstä pidetään erittäin paheksuttavana ja tavallisin turisteihin kohdistuva moite onkin heidän holtiton juomisensa ja sitten kännipäissä rellastaminen. Välimeren asukkaat eivät onneksi ole vielä oppineet juomaan tullakseen tokkuratilaan, vaan alkoholi on vain osa sosiaalista kanssakäymistä tai ruokailua ja pysyy rajoissa. Yksinjuominen on sekin lähes tuntematon käsite, eivätkä Giorgot, Yannit, Juanit, Sergiot tai Muhammedit voi ymmärtää, mitä kumman iloa yksin naukiskelussa muka on. Koeta siis itsekin seurata paikallisten esimerkkiä lasin kallistelussa, ja jos kuitenkin tulee juotua lasillinen tai pari liikaa, vältä kovaäänistä huutelua, tappelua ja julkisella paikalla luonnonkutsun noudattamista.

 

Koska olet vieraaksi saapuva turisti, on parasta koettaa noudattaa paikallisten tapoja ja kunnioittaa niitä siinäkin tapauksessa, että ne tuntuvat ahdasmielisiltä ja takapajuisilta. Paikalliset ovat eläneet tapojensa kanssa jo tuhansia vuosia, keitä me olemme niitä haastamaan ja rikkomaan? Ethän sinäkään pitäisi siitä, jos Suomeen saapuvat turistit loukkaisivat meidän ”pyhinä” pitämiämme tapoja, kuten kieltäytyisivät menemästä saunaan tai maistamasta epämääräisen näköistä mämmiä!