Kos

Kos yllättää viehättävyydellään

Kosin kaupunki

Kreikan ihastuttava Kos houkuttelee vuosittain tuhansittain suomalaisia helmoihinsa. 290 neliökilometrin kokoinen Kos on osa kahdestatoista saaresta muodostuvaa Dodekanesian saariryhmää, johon kuuluvat myös suursuosikki Rodos ja suomalaisille suhteellisen tuntematon Karpathos. Kos on saariryhmän kolmanneksi suurin, ja onnellisia asukkaita sillä on noin 38 000.

Useimmiten Kosia mainostetaan Hippokrateen saarena, sillä länsimaisen lääketieteen isänä pidetty Hippokrates syntyi, opiskeli aikansa holistisen lääketieteen salat ja jopa hoiti sen kamaralla potilaita, ennen kuin jatkoi uraansa muualla. Viime vuosikymmeninä Kosia on voitu mainostaa sen historiallisten aarteiden lisäksi myös mittavalla pyöräteidensä verkostolla. Kreikassa et juuri muualla pääsekään nauttimaan yhtä turvallisista pyöräretkistä kuin Kosilla.

Kosin historialliset nähtävyydet kertovat omaa kieltään saaren kansainvälisestä suosiosta jo muinaisuuden hämärissä. Muiden alueen saarten tapaan senkin herruudesta on taisteltu lukemattomia kertoja henkeen ja vereen paikallisten ja esimerkiksi ottomaanien, italialaisten ja arabien välillä. Islamilaisia moskeijoita löytyy eri puolilta pääkaupunkia, ja vaikkeivät ne tänään enää toimikaan, ovat ne turistien vierailuille avoinna. Keskiajan ritarilinnat, antiikin ajan tunnetuimpiin hoitoloihin kuulunut Asklepion, vaikuttavat luolat ja muut esiin kaivetut kohteet odottavat vierailuasi eri puolilla kaunista Kosia.

Kosin rannat tarjoavat jotakin jokaiseen makuun. Voit valita rantapäivällesi niin muiden kanssamatkustajiesi valtaaman hiekkarannan kuin syrjäisen ja romantiikkaa tihkuvan lahdenpoukaman, johon muut turistit eivät osaa suunnistaa. Kuten muuallakin Kreikassa, vedet ja rannat ovat pääsääntöisesti erittäin puhtaita ja vaaraksi voivat koitua vain piikikkäät merisiilit, polttavat meduusat ja voimakkaat merivirrat. Rantojen lisäksi Kosin kuumat lähteet olivat jo aikoja sitten kauniin Kleopatrankin suosimia.

Tavernan herkut voit sulattaa urheilemalla ahkeraan. Luotatpa sitten omaan lihasvoimaasi, hevosen voimiin tai elottomiin hevosvoimiin, on sinulle jotakin mielenkiintoista tarjolla. Saaren ylpeys on suuri Lido-vesipuisto ja etenkin sen omaperäinen ja harvinainen kalakylpylä.

Jollet vielä ole eläessäsi maistanut punaviiniin säilytettyä juustoa tai suussa sulavia mustekalapyöryköitä, voit korjata moisen kokemuksenpuutteen jossakin Kosin lukemattomista ihanista tavernoista.