TUNISIA

Kaukaisen Tunisian keittiö on suomalaiselle kutkuttavan eksoottinen tuttavuus. Se on erikoinen sekoitus niin roomalaisten, arabien, ranskalaisten kuin afrikkalaisten berbeeriheimojen makuja, ja islamilaisena maana sianlihan käyttö on kiellettyä. Tunisiassa ruoka on muita Välimeren maita tulisempaa, ja tavallisimmin sen takana piilevät harissa ja tabil ovat maan suosituimmat maustesekoitukset. Lihalla on tärkeä rooli ruokalajeissa ja siksi täysin kasvispohjaisia ruokia on suhteellisen vaikea löytää.

Couscous – Couscous valmistuu höyryttämällä, kokonaisten yrttien päällä ja sen alla olevassa kattilassa keitetään kasvikset erikseen. Couscous asetellaan lautaselle ensin, sen päälle tulevat kasvikset ja päällimmäiseksi liha tai kala.

Brik – Paistettua malsouqa-taikinaa, jonka täytteenä voi olla niin tonnikalaa ja riisiä kuin jauhelihaa ja kasviksia.

Filfil mahshi – Uunissa kypsennettyjä paprikoita, joiden täytteenä on naudanlihaa ja jo mainitsemaamme harissa-maustesekoitusta.

Tajine – Myös kylmänä tarjoiltu tajine muistuttaa frittataa eli munakaspiirasta. Siinä on kypsennettyjä lihapaloja tai kalaa, sipulia, yrttejä ja monia mausteita, kikhernejauhoja tai perunakuutioita, kananmunaa ja juustoa.

 

Suosittuja jälkiruokia edustavat esimerkiksi mantelitäytteiset fyllotaikinasta valmistetut samsat, ja makroudhit eli siirappiset semolinakakut, joiden täytteenä on taateleita tai manteleita, kanelia ja silputtua appelsiininkuorta. Juomista tunisialaisille maistuvat eritoten arabialainen kahvi, ahwa arbi, ja minttuinen tee, thè à la menthe. Alkoholijuomista viinejä valmistetaan ja kulutetaan jonkin verran, mutta perinteisimpiä ovat viikunaviina boukha ja taateli- ja yrttipohjainen likööri Thibarine. Muslimit eivät periaatteessa saa alkoholia juoda, joten Tunisiassa et tule löytämään kaupasta suurta juomavalikoimaa.