Kosin parhaat nähtävyydet pähkinänkuoressa

Koska Kreikan Kos-saarellakin on takanaan jo pitkä ja kirjava historia, löytyy upealta saarelta kiitettävästi nähtävää ja koettavaa loman ajaksi. Rantaelämään kannattaa siis yhdistää myös historiaa ja kulttuuria, jotta opit ymmärtämään saaren ja sen asukkaiden sielua paremmin. Seuraavassa muutamia tunnetuimpia nähtävyyksiä, jotka tarjoavat silmäniloa ja mielelle virvoketta.

  • Asklepion on se nähtävyyksien ehdoton valtias. Jos noin 2 500 vuotta sitten rakennettu ”terveyskeskus” hoiti potilaitaan niin veitsellä, ruokavaliolla, rukoiluilla kuin liikunnalla ja hieronnalla. Kuulostaa hienolta, eikö vain? Nykyisin muotiin noussut vaihtoehtoinen lääketiede ei siis suinkaan ole oman aikamme keksintö, päinvastoin. Hoitajina toimivat pääasiassa papit, jotka myös opettivat seuraavalle sukupolvelle osaamansa salaisuudet. Oppilaiden ja sittemmin lääkäreiden joukossa oli myös legendaarinen Hippokrates, joka myöhemmin erotti lääketieteen erilleen uskonasioista ja ihmisen karmasta. Löydät Askelepionin aivan pääkaupungin läheisyydestä.
  • Hippokrateen plataanipuu luo varjoaan Kosin kaupungissa. Aivan Neratzia-linnaa vastapäätä kasvava puu on maineikasta sukua, sillä sen esi-isän alla Hippokrates saarelaisten mukaan piti oppituntejaan. Liekö talven sateiden aikaan oppilailla ollut siis vapaata?
  • Neratzia-linna komistaa pääkaupunkia ja antaa sille oman romanttisen leimansa. Välimeren saarilla seikkailleet Johanniittain ritarit rakensivat vankan linnan 1400-luvun aikana suojaksi ottomaanien vihamielisille valtausyrityksille.
  • Italialainen huvila, Casa Romana, kertoo varakkaiden paikallisten elämän tasosta. Upean huvilan sisustus on ollut ylellinen aina seinämaalauksia ja taidokkaita lattiamosaiikkeja myöten.
  • Alasarnan arkeologinen alue esittelee saarenmuinaista historiaa. Noin 1500 eaa rakennettu alue kertoo kaupungilla olleen läheiset kauppasuhteet satamansa kautta ainakin Ateenan ja Korintin kanssa.
  • Antimahian linna lienee sekin peräisin 1400-luvulta ja suojeli paikallisia noina turvattomina vuosina, jolloin ottomaanit toistamiseen koettivat vallata alueen saaria.
  • Aspri Petra -luolalla on ikää kenties jo 100 miljoonaa vuotta ja sen uumenista ovat löytyneet Kosin vanhimmat ihmisasutuksesta kertovat jäänteet. Zini-vuori ja sillä sijaitseva luola takaavat kauniit näköalat siellä patikoiville.
  • Plakan mäntymetsä löytyy aivan Antimahian viereltä. Kauniin metsän varjoissa koko perhe viihtyy vaikkapa riikinkukkoja ihaillen ja ruokkien. Metsä on ihastuttava piknik-kohde.

 


Kommentit

Kosin nähtävyydet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>