Espanja

Espanja on Välimeren maa jolla on sekä pitkä rantaviiva, että useita saaria Välimeressä. Tunnetuimmat saaret ovat Ibiza, Mallorca ja Menorca. Ne kuuluvat Baleaarien saariryhmään läntisellä Välimerellä. Tunnetuinta aluetta Espanjan Välimeren puolella on niin kutsuttu Aurinkorannikko eli Costa del Sol. Sen alueen suurin kaupunki on Malaga ja sinne laskeutuvat myös Suomesta tulevat lennot.

Espanjan itärannikolla on suosittu Valencian kaupunki josta on täällä oma sivunsa. Valencia sijaitsee aivan itärannikon keskellä samalla korkeudella kuin Mallorcan ja Ibizan saaret. Välimeren rantaviivan pohjois osasta löytyy vielä Barcelonan kaupunki, jonka muistamme siellä pidetyistä olympiakisoista.

Aivan keskellä Espanjaa sijaitse maan pääkaupunki Madrid, joka on samalla myös Espanjan suurin kaupunki, hallinnon ja liike-elämän keskus. Espanjalle kuuluu vielä Kanariansaaret, jotka eivät sijaitse Välimerellä vaan paljon etelämpänä Atlantin valtameressä. Kanariansaaret on suosittu talvilomakohde. Tämä johtuu siitä, että vaikka Välimerellä ei ole kunnon talvea, niin joulu-helmikuussa on viileää ja merellä myrskyistä.

Pohjois-Espanjassa lähellä Ranskan rajaa, siis Atlantin puolella on vielä Bilbaon kaupunki. Muita tunnettuja Espanjan kaupunkeja ovat Sevilla sisämaassa ja Alicante Välimeren rannalla.

Lyhyesti sanottuna vaikka Espanja on Välimeren maa niin suuntautuu voimakkaasti Atlantille ja sen yli. Onhan koko Etelä-Amerikka, Brasiliaa lukuun ottamatta, asutettu Espanjalaisten voimin ja niiden valtakielenä on Espanja. Espanjalaisten vaikutus näkyy myös kaakkois Aasiassa ja varsinkin Filippiineillä.

Espanjan naapurimaa Portugali ei ole maantieteellisesti Välimerta, vaikka ilmastollisesti ja kulttuurisesti sinne Espanjan tavoin kuuluukin.

Espanjasta muualta netistä esimerkiksi Espanja (espanjaa.info) matkailijoille ja Espanjaan muuttaville. Lähinnä matkailuun ja lomakohteisiin keskittyy Espanja.biz (”Tietoa ja vinkkejä Espanjaan”).

Väilmeren ruuan ja varsingin espanjalaisen ruuan ystävien kannattaa tutustua myös artikkeleihin Välimeren ruokalalajit ja sieltä erityisesti espanjalainen ruoka.