Egypti

EGYPTI

Egyptiläisessä keittiössä ovat jo pyramidien rakennusvuosista jyllänneet etenkin palkokasvit, pitatyyppinen leipä ja sipuli. Niiden rinnalle nousivat myös vihannekset ja pähkinät, sekä Niilistä ja Välimerestä saatu kala. Liha on aina ollut toissijainen ruokien lisuke.

Ful medames – Myös nimellä fül tunnettu ruoka valmistetaan härkäpavuista, kasviöljystä, kuminasta ja toisinaan siihen on lisätty myös persiljaa, sipulia, valkosipulia, sitruunamehua tai vaikkapa chilipippuria.

Kushari (Koshari) – nuorempaa perinnettä edustaa riisistä, makaronista ja linsseistä sekoitettu ateria, jonka saattaa kruunata tomaatti-etikkakastike tai paistetut sipulirenkaat.

Falafel – Egyptissä syntynyt ruokalaji on itse asiassa soseutetuista härkäpavuista tai kikherneistä uppopaistettu pyörykkä, jossa maistuvat myös sipuli, persilja ja muut mausteet. Se voi yhtä hyvin olla riisin seuralainen kuin pitaleivän täyte yhdessä muiden lisukkeiden kanssa.

Molokheyya – Hienonnetuista juutinlehdistä, valkosipulista ja korianterista valmistettu vihreä keitto, jonka seassa saat tavallisesti joko kanaa tai nautaa, mutta myös jänis ja lammas ovat valittavissa.

Jälkiruokien saralla kannattaa kokeilla vaikkapa umm alia eli maitoon upotettua kuumaa rusinakakkua tai basbousaa eli semolinapohjaista ja siirappista herkkua. Juomina Egyptissä nautitaan etenkin mustaa teetä (joka tarjoillaan laisissa), egyptiläistä kahvia, aseer asb -sokeriruokomehua tai Ramadanin aikana lakritsateetä.