Lefkaksen nähtävyydet

Lefkaksen parhaat nähtävyydet

Lefkas ei voi mainostaa itseään lukuisten muinaisten temppelin raunioilla, mutta kyllä upean vuoristoisella saarella silti nähtävää löytyy lomaviikon tai kahden ajaksi. Tarjolla on niin historiaa, arkkitehtuuria, uskontoa, rantoja, luonnonihmeitä kuin lähisaaria.

Historiaa ja arkkitehtuuria edustavat parhaiten Nirikoksen muinaisen Lefakada-kaupungin rauniot ja nykyisen Lefkada-kaupungin liepeillä komeileva Agia Mavran linnoitus. Nirikoksessa sinua odottavat kaupunkia suojanneet muurit, amfiteatteri, hautausmaan jäännökset ja asuinrakennusten rauniot. Agian Mavra -linnoitus puolestaan rakennettiin 1300-luvulla saaren lahjaksi saaneen Orsinin toimesta suojaksi merirosvojen ilkeiltä aikeilta. Nimensä linnoitus sai Lefkas-saaren suojeluspyhimyksen, Agia Mavran mukaan.

Uskonnollisessa Kreikassa luostareita ja kirkkoja on joka puolella, ja useat niistä ovat todella vanhoja. Lefkaksen ylpeyksiin tällä saralla lukeutuvat etenkin Faneromenin ja Agios Nikolaoksen luostarit. Niistä ensimmäinen on saaren vanhimpia, ja sen suojissa pääset ihailemaan niin upeita seinämaalauksia kuin ikoneita ja pihapiiristä löytyviä eläimiä. Agios Nikolaos puolestaan löytyy läheltä Lefkatan niemeä, ja perimätiedon mukaan se on pystytetty paikalle, jossa ristiretkeläiset pysähtyivät 1000-luvulla.

Rannoista ainutlaatuisimpia ovat maailman kauneimpien joukkoon äänestetyt Kathisma ja Porto Katsiki, eli kirjaimellisesti ”istuin” ja ”vuohen satama”. Kummatkin sijaitsevat saaren länsirannikon jylhän luonnon keskellä. Vuohia ei Porto Katsikissa tänään näy, vain turisteja, jotka joutuvat laskeutumaan rantahiekalle rappusia pitkin, sillä rannalle ei ole autolla asiaa. Sen vierellä sijaitsee Egremnin hiekkainen poukama, jonne pääset Porto Katsikista 400 rappusta pitkin tai veneellä Vassilikista. Valkoiselle Kathismalle puolestaan pääsee autollakin, ja se on siksi lapsiperheillekin ihanteellinen leikkipaikka.

Ihmeellistä luontoa edustavat Rahin vesiputoukset ja Lefkatan niemi. Rahin putousten upeus vaihtelee vuodenajan mukaan, runsaimmin vettä niillä pääsee ihailemaan talven ja kevään aikaan, jolloin sateet ovat saaneet vesimäärät maksimiin. Silloin myös pienet kauniit lammet ovat suurimmillaan. Kesän aikana sinua odottaa kenties vain pieni noro. Se on kuitenkin ihanteellinen paikka lehvistön varjoissa vilvoitteluun, ja suosittu vaelluskohde. Lefkatan niemellä sijaitsi ennen pyhä Apollonin temppeli, joista vierailija voi edelleen nähdä jäänteitä maassa. Samaisen niemen kalliolta naisrunoilija Sapho hyppäsi mereen 600-luvulla.

Lähisaarista voit kokea esimerkiksi myyttisen Skorpioksen, Kalamoksen ja Odysseuksen kotisaaren Ithakan. Seikkailun voit toteuttaa jopa Odysseuksen käyttämän laivan kopiolla. Onassikselle kuulunutta Skorpiosta voit ihailla vain veneestä, kallioisella Kalamoksella sinut toivottaa tervetulleeksi sen ainoa asuttu kylä, 600 asukkaan Episkopi. Herttaiselta Ithakalta on löydetty kolmikerroksisen mykeneläisen palatsin rauniot. Kenties samaisen, jossa Penelope kutoi ja purki kirjontaansa odotellessaan viisaudestaan tunnetun Odysseuksen paluuta yli 20-vuotiselta Troijan sodan matkalta.