Ranska

RANSKA

Ranskaa pidetään tavallisesti gourmeen kotina, jossa jokainen ruokailuhetki on elämys niin silmälle kuin makunystyröille. Se on tänään sekoitus perinteisiä maalaisreseptejä ja uutta haute cuisinea, myös ravintoloiden Michelin-luokitus on juuri Ranskasta peräisin. Ranskalainen ateria koostuu useasta lautasesta, ja perunat sekä liha ja kala ovat kasvisten lisäksi merkittävässä roolissa. Patonki on jokaiselle tuttu leipälaatu, croissant aamukahvin seuralainen, ja maa tunnetaan myös juustoistaan.

Ratatouille – Provencen alueelle tyypillinen vihannesmuhennos, jonka lisukkeena tarjoillaan usein perunoita, riisiä tai leipää. Samannimisestä lastenelokuvastakin tuttu Ratatouille maistuu niin kuumana kuin kylmänä.

Soupe à l’oignon – Ranskalainen sipulikeitto valmistetaan lihaliemipohjaan ja tarjoillaan croutonkien ja juustoraasteen kera. Maun salaisuus piilee karamellisiksi kuullotetuissa sipulirenkaissa.

Pot-au-feu – Jokaisen perheen arkinen lihapata, jonka ainekset vaihtelevat alueen mukaan. Tyypillisesti se sisältää naudan edullisimpia paloja, vihanneksia, mausteita ja yrttejä, ja jotain rustokudollista eläimen osaa, kuten häränhäntää.

Coq-au-vin – Kanamuhennosta, jossa on kanan lisäksi punaviiniä, sieniä, timjamia, valkosipulia ja kenties pekonia. Ennen padassa kypsennystä kanapalat marinoidaan ja paistetaan nopeasti.

Jälkiruokienkin saralla Ranska on harvinaisen monipuolinen. Esimerkiksi ihana crème brûlée on jokaisen ravintolan menulla. Lisäksi syntisen maukas suklaamousse eli mousse au chocolat ja useilla täytteillä tarjoiltavat crêpet ovat valintasi arvoisia. Värikkäät täytekeksit, macaronit, ja voitaikinaiset kermaleivokset, mille-feuillet, ovat nekin monille tuttuja.

Ranska on maailmalla kuuluisa viineistään ja konjakistaan, ja kumpaakin kulutetaan reippaasti. Myös samppanjat ja liköörit ovat maan vientituotteita.