Pisa ja sen kalteva torni

 

Kalteva torni ja Pisan tuomiokirkko

Pisa on pieni kaupunki Länsi-Italiassa Toscana maakunnassa. Se tunnetaan parhaiten kuuluisasta kaltevasta tornistaan, joka on Pisan tuomiokirkon kellotorni. Tämä Pisan symboliksi muodostunut torni on erottamaton osa kaupungin maisemaa ja vetää vuosittain valtavan määrän turisteja ympäri maailmaa. Pisan tuomiokirkko ja sen ympäristö kuuluvat myös UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Kulttuurin ja arkkitehtuurin helmiä

Pisa on vanha ja historiallinen kaupunki, jonka kadut ja aukiot henkivät keskiaikaista tunnelmaa. Kaupunki on täynnä upeita rakennuksia, katedraaleja ja palatseja, jotka kertovat sen rikkaasta menneisyydestä. Lisäksi kaupungissa on useita museoita, jotka tarjoavat taidetta ja historiallisia esineitä.

Paikalliset viinit

Toscanan alue tunnetaan myös laadukkaista viineistään, ja Pisa on tässä suhteessa erinomainen matkakohde. Kaupungin ympärillä on kaunis maaseutu, jolla kasvaa viiniköynnöksiä. Matkailijat voivat tutustua alueen viiniviljelyyn ja viinintuotantoon Pisan lähellä sijaitsevissa viinitiloissa.

Toscanan viinialueella tuotetaan useita erilaisia viinejä, jotka edustavat alueen perinteitä ja laadukasta viinintuotantoa. Yksi tunnetuimmista viinityypeistä on Chianti, joka valmistetaan alueen pääasiassa punaisista rypäleistä. Chianti-viini tunnetaan täyteläisyydestään ja moniulotteisesta mausta. Pisa on myös lähellä aluetta, jossa tuotetaan Supertoscaano-nimistä viiniä, joka on valmistettu pääasiassa ranskalaisista rypälelajikkeista.

Viinitiloilla vieraillessa matkailijat pääsevät tutustumaan viininvalmistusprosessiin. He voivat vierailla viinitarhoilla, oppia rypäleiden viljelyä ja kerätä tietoa viinin kypsyttämisestä. Useilla viinitiloilla on myös mahdollisuus maistella alueen viinejä ja ostaa niitä kotiinviemisiksi.

Pisan alueella järjestetään myös erilaisia viini- ja ruokafestivaaleja, joissa matkailijat voivat tutustua paikallisiin viineihin ja ruokiin. Näissä tapahtumissa on myös usein mahdollista osallistua viininmaisteluihin ja ruoanlaittoon liittyviin työpajoihin.

Kaiken kaikkiaan Pisa tarjoaa matkailijoille upean mahdollisuuden tutustua Italian kulttuuriin ja historiaan sekä nauttia paikallisista viineistä. Viinimatka Pisaan tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja herkullisia makuelämyksiä.

Ostokset

Pisa tarjoaa monipuoliset ostosmahdollisuudet matkailijoille. Kaupunki on täynnä pieniä putiikkeja, toreja ja ostoskeskuksia, joista löytyy jokaiselle jotakin. Pisan keskusta-alueella sijaitseva Borgo Stretto -katu on suosittu ostoskatu, jolla voi kierrellä putiikeissa ja nauttia kaupungin tunnelmasta.

Putiikit

Borgo Stretto -kadulla ja sen lähialueilla on useita putiikkeja, joista voi löytää paikallisia käsityötuotteita ja muotia. Putiikkien valikoima vaihtelee paljon ja tarjoaa jotain jokaiseen makuun. Esimerkiksi Villa Capezzanello -nimisessä putiikissa voi löytää laadukasta paikallista keramiikkaa ja muita käsityötuotteita. Myös Via San Martino -kadun varrella on useita mielenkiintoisia putiikkeja, joissa myydään paikallisia tuotteita.

Torit

Pisan keskusta-alueella sijaitsevat torit tarjoavat myös mielenkiintoisia ostosmahdollisuuksia. Esimerkiksi Piazza delle Vettovaglie -torilla voi tutustua paikallisiin ruokapuoteihin ja maistella paikallisia herkkuja. Torien ympärillä on myös useita pieniä myymälöitä ja putiikkeja, joista voi löytää laadukkaita ja paikallisia tuotteita.

Ostoskeskukset

Pisan alueella on myös useita ostoskeskuksia, joissa voi tehdä laajemman ostosreissun. Esimerkiksi Pisan kaupungin lähellä sijaitseva Galileo -ostoskeskus tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kauppoja ja putiikkeja. Ostoskeskukseen pääsee helposti kaupungista julkisilla kulkuneuvoilla tai vuokra-autolla. Ostoskeskuksessa voi tehdä ostoksia muodin, kodintarvikkeiden ja elektroniikan parissa.

Muut huomionarvoiset ostospaikat

Lisäksi Pisan alueella on useita muita mielenkiintoisia myymälöitä ja ostospaikkoja, jotka kannattaa pitää mielessä. Esimerkiksi Borgo Largo -kadun varrella sijaitseva kauppahalli tarjoaa paikallisia ruokia, juomia ja muita herkkuja. Myös Via Mercanti -katu on suosittu ostoskatu, jolla voi tutustua erilaisiin putiikkeihin ja tehdä laadukkaita ostoksia.

Pisa matkailijan ostospaikka

Pisa on erinomainen matkakohde ostosten tekemiseen. Kaupungin monipuoliset ostosmahdollisuudet tarjoavat jokaiselle jotakin ja paikalliset tuotteet ovat laadukkaita. Pisan putiikit, torit ja ostoskeskukset tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden tehdä ainutlaatuisia ostoksia ja löytää esimerkiksi paikallisia käsitöitä, muotia ja ruokaherkkuja. Pisa onkin täydellinen paikka ostosten tekemiseen ja matkamuistojen hankkimiseen.

Tutustu Pisan historialliseen keskustaan

Pisan historiallinen keskusta on viehättävä paikka, joka tarjoaa lukuisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Piazza dei Miracoli, eli Ihmeiden aukio, on loistava paikka aloittaa tutustuminen kaupunkiin. Siellä sijaitsevat tuomiokirkko, kalteva torni ja muita upeita rakennuksia. Keskusta-alueella on myös lukuisia viehättäviä katuja, toria ja ostosmahdollisuuksia. Kävele pitkin keskiaikaisia kujia ja pysähdy nauttimaan cappuccinoa jossakin tunnelmallisessa kahvilassa.

Tutustu Pisan vanhan kaupunginmuurin jäänneihin

Pisa oli aikoinaan merkittävä sotilas- ja kauppakaupunki, ja kaupunki ympäröitiin vahvalla muurilla suojelemaan sitä hyökkäyksiltä. Vaikka suurin osa muurista on tuhoutunut vuosisatojen saatossa, joitakin sen jäänteitä on edelleen nähtävissä. Muurin jäänteitä voi ihastella erityisesti Sant’Anna -portin ympäristössä, jossa on myös mielenkiintoinen sotamuseo.

Tutustu Pisan yliopistokaupunkiin

Pisa on tunnettu myös yliopistokaupunkina, ja sen yliopisto, Università di Pisa, on yksi maailman vanhimmista. Yliopiston alueella voi tutustua upeaan arkkitehtuuriin ja historiallisiin rakennuksiin. Kaupungissa järjestetään myös paljon kulttuuritapahtumia ja opiskelijaelämä tekee kaupungista nuorekkaan ja vilkkaan. Voit kävellä yliopiston alueella ja aistia opiskelijatunnelman rentouttavassa ympäristössä.

Nauti herkullisesta italialaisesta ruoasta

Pisa tarjoaa lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joissa voit nauttia herkullista italialaista ruokaa. Kokeile paikallisia herkkuja, kuten pastaa, pizzaa, gelatoa ja tiramisua, ja anna makunystyröidesi hemmotella. Voit myös tutustua paikallisiin markkinoihin ja ostaa tuoreita raaka-aineita valmistaa oma italialainen illallinen.

Tutustu lähistön viinitiloihin ja viiniaktiviteetteihin

Pisa sijaitsee Toscanan viinialueella, joten se tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua paikallisiin viineihin ja viinitiloihin. Voit osallistua viininmaistajaisiin, oppia viininvalmistuksesta ja vierailla viinitilojen upeissa viinitarhoissa. Viiniaktiviteetit tarjoavat maistuvan ja unohtumattoman elämyksen kaikille viinin ystäville.

Nauti rentouttavasta kävelyretkestä Arno-joen varrella

Pisa sijaitsee Arno-joen varrella, joten voit nauttia kauniista maisemista ja rauhallisesta ilmapiiristä kävelyretkillä joen varrella. Voit ihastella vanhoja siltoja ja historiallisia rakennuksia, ja istahtaa johonkin monista joen rannoilla sijaitsevista viihtyisistä kahviloista tai ravintoloista. Kävelyretki joen varrella tarjoaa rentouttavan tauon kiireiseltä kaupunkielämältä.

Pisan kalteva torni

Pisan kalteva torni on yksi maailman tunnetuimmista matkailukohteista. Torni sijaitsee Pisan tuomiokirkon vieressä ja kuuluu Pisan tuomiokirkon aukion eli Piazza dei Miracolin suosituimpiin nähtävyyksiin. Kaltevan tornin rakentaminen alkoi vuonna 1173, mutta sen rakennustyöt keskeytyivät jo alkuvaiheessa, kun torni alkoi painua maanpinnan suuntaan. Rakennustyöt jatkettiin muutaman vuosikymmenen tauon jälkeen, mutta torni painuu edelleen noin 5 asteen kulmaan. Torni kallistuu noin 4 metriä pohjoiseen päin. Kalteva torni on avoinna yleisölle, ja sen huipulle vievät portaat tarjoavat upeat näköalat yli Pisan kaupungin. Kuitenkin vähän suoritettua liikettä tai voimakasta liikehdintää korkealla kaltevan tornin huipulla, sillä tornin vinoisuus voi aiheuttaa huimausta tai pahoinvointia.

Pisan tuomiokirkko

Pisan tuomiokirkko, joka tunnetaan myös nimellä Santa Maria Assunta, on yksi Italian tärkeimmistä romaanisista katedraaleista. Katedraalin rakentaminen alkoi vuonna 1063 ja se valmistui 300 vuotta myöhemmin. Katedraali on vaikuttava ja kauniisti koristeltu sekä ulkoa että sisältä. Katedraalin sisällä on upeita taideteoksia, kuten marmorisia alttareita, krusifiksejä ja freskoja. Katedraalin arkkitehtuuri kuvastaa tuon ajan romaanista tyyliä, ja sen ulkopuolella on kauniita kuvanveistoksia ja marmorisia mosaiikkeja.

Pisan tuomiokirkon kastekappeli

Pisan tuomiokirkon vieressä sijaitsee upea kastekappeli, joka tunnetaan nimellä Battistero. Kastekappeli on rakennettu 1100-luvun puolivälissä ja se on omistettu Johannes Kastajalle. Kappeli on yksi Pisan tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja sen sisällä on upeita freskoja, marmoriveistoksia ja mosaiikkeja. Kastekappeliin pääsee tutustumaan maksua vastaan, ja sen sisustus tarjoaa unohtumattoman kokemuksen taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Pisan kaupungin muut nähtävyydet

Kaltevan tornin ja Pisan tuomiokirkon lisäksi kaupungissa on muitakin mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Esimerkiksi Pisan yliopisto, joka perustettiin vuonna 1343, on yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista. Yliopiston alueella on useita upeita rakennuksia, kuten Palazzo della Sapienza ja Palazzo dei Cavalieri. Lisäksi kaupungissa on useita kauniita kirkkoja, kuten San Paolo a Ripa d’Arno ja Santa Maria della Spina. Kaupungin vanhassa kaupunginosassa voi myös käydä tutustumassa Pisan vanhaan kaupunginmuuriin ja kaupungin keskusaukioon, Piazza delle Vettovaglieen, jossa voi nauttia Pisan tunnelmasta ja paikallisista herkuista.

Kaiken kaikkiaan Pisa tarjoaa upean matkakohteen kaikille taiteesta, historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille. Kaupungin nähtävyydet ovat ainutlaatuisia ja tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä kaikille vierailijoille.

Kulttuuri ja historia

Pisa sijaitsee Italian Toscana-alueella ja on tunnettu erityisesti kuuluisasta kaltevasta tornistaan. Kaupunki tarjoaa kuitenkin myös paljon muuta nähtävää ja koettavaa. Pisan vanhakaupunki on täynnä upeita historiallisia rakennuksia ja kapeita katuja, joissa voi kuljeskella kaikessa rauhassa. Pisa on myös rikas kulttuurikaupunki, jossa järjestetään lukuisia taidetapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden.

Pisan ravintolat

Pisan ruokakulttuuri on vahvasti sidoksissa toskanalaiseen keittiöön, joka tunnetaan yksinkertaisista ja laadukkaista raaka-aineista valmistetuista ruuista. Kaupungin ravintolat tarjoavat mahdollisuuden tutustua näihin herkkuihin ja nauttia paikallisista erikoisuuksista.

Perinteiset toskanalaiset herkut

Pisa tarjoaa runsaasti perinteisiä toskalaisia herkkuja, joista yksi tunnetuimmista on bruschetta. Tämä rapeakuorinen leipäviipale, joka on päällystetty valkosipulilla, tomaatilla, oliiviöljyllä ja tuoreilla yrteillä, on suosittu alkupala lähes jokaisessa ravintolassa. Toinen herkullinen vaihtoehto on panzanella, joka on toskalainen leipäsalaatti. Se valmistetaan vanhaksi mennyttä leipää käyttäen ja siihen lisätään tuoreita vihanneksia, oliiviöljyä ja etikkaa.

Tyypilliset pisaalaiset ravintolat

Pisan ravintolat tarjoavat laajan valikoiman tyypillisiä paikallisia ruokia. Esimerkiksi trattoriat, jotka ovat perinteisiä italialaisia ravintoloita, tarjoavat usein edullisen lounasmenun, johon kuuluu useita ruokalajeja pieninä annoksina. Näissä ravintoloissa voi maistella esimerkiksi ribollita-paksukeitto, joka tehdään tummasta leivästä, valkoisista pavuista, vihanneksista ja oliiviöljystä. Toinen suosittu paikallinen ruoka on cecina, joka on kikherneistä valmistettu suolainen leipä.

Romanttiset illalliset ja viinibaarit

Pisa tarjoaa myös useita romanttisia ravintoloita ja viinibaareja, joissa voi nauttia illallisen tunnelmallisessa ympäristössä. Näissä ravintoloissa voi maistella paikallista chianti-viiniä ja nauttia herkullisista pastaruokalajeista. Esimerkiksi pappardelle al cinghiale on suosittu pastaruoka, joka valmistetaan paksuista nauhapastoista ja villisikaa sisältävästä kastikkeesta. Kala- ja äyriäisravintoloissa tarjoillaan tuoreita mereneläviä, kuten mustekalaa ja simpukoita.

Pisan ravintolatarjonta on siis monipuolinen ja tarjoaa maistuvia vaihtoehtoja kaikenlaisiin makumieltymyksiin. Kaupunki onkin oiva matkakohde niille, jotka haluavat tutustua toskalaiseen ruokakulttuuriin ja nauttia herkullisista paikallisista erikoisuuksista.

Historiaa ja nähtävyyksiä

Antiikin aika ja roomalaisvallan aika

Pisa on kaupunki Toscanan alueella, Keski-Italiassa, ja sillä on monia historiallisia nähtävyyksiä tarjottavanaan. Kaupungin historia juontaa juurensa antiikin aikaan, jolloin se oli etruskien asuttama satamakaupunki. Myöhemmin Pisa joutui roomalaisten vaikutuspiiriin, ja roomalaisvallan aika toi mukanaan kaupungin kehityksen.

Pisa keskiajalla

Keskiajalla Pisa oli merkittävä kauppakaupunki ja laivastomahdin keskus. Pisan merkittävin symboli, Pisan tuomiokirkko, valmistui vuonna 1092 ja se oli aikanaan merkittävä kristillisen maailman symboli. Keskiajalla Pisan tuomiokirkon palveluiden alaisessa munkkiluostarikoulussa perustettiin myös nykyisen Italian ensimmäinen yliopisto vuonna 1343.

Pisa ja Campanile di Pisa

Tunnetuin nähtävyys kaupungissa on ehdottomasti Campanile di Pisa, paremmin tunnettu nimellä Pisan kalteva torni. Torni rakennettiin 1100-luvulla ja se on yksi Italian suosituimmista matkailukohteista. Tornin kaltevuus on saanut alkunsa jo sen rakennusvaiheessa, ja nykyään se on osa Pisan kulttuuriperintöä ja maailmanperintökohde.

Pisa Renaissance-aikana

Renessanssi-aikana Pisa menetti vähitellen asemansa merkittävänä satamakaupunkina, kun merenpinnan nousu ja jokien virtausten muutokset vaikuttivat kaupungin satamaoloihin. Kuitenkin myös renessanssi-aikana Pisa pääsi nauttimaan kulttuurin ja taiteen kukoistuksesta, jonka myötä kaupunkiin rakennettiin useita upeita renessanssityylisiä palatseja ja kirkkoja.

Pisa tänä päivänä

Nykyään Pisa on suosittu turistikohde, joka houkuttelee vuosittain miljoonia matkailijoita ympäri maailman. Kaupungin keskipiste on Piazza dei Miracoli, ”Ihmeiden kenttä”, jolla sijaitsevat tuomiokirkko, kastekappeli, Camposanto-mausoleumi ja tietysti kuuluisa kalteva torni. Lisäksi kaupungissa on useita museoita, kuten Pisan yliopiston historiallinen museo ja Pisan katedraalin museo, jotka tarjoavat syvällisemmän katsauksen kaupungin historiaan ja kulttuuriin.

Pisa on myös tunnettu korkeakoulukaupunki, jossa sijaitsee yksi Italian vanhimmista yliopistoista, Pisan yliopisto. Kaupungissa puhutaan toscanan alueelle tyypillistä italiaa, mutta englantia ymmärretään ja puhutaan yleisesti turistikohteissa.

Pisa – Italiaa parhaimmillaan

Pisan historia ja arkkitehtuuri tarjoavat upean kulttuurikokemuksen matkailijoille. Kaupunki yhdistää antiikin ajan historian, keskiaikaisen arkkitehtuurin ja renessanssin ajan taiteen ainutlaatuisella tavalla. Lisäksi kaupungin sijainti Toscanan alueella mahdollistaa päiväretket lähialueen viinitiloille ja kaupunkeihin, kuten Firenzeen ja Luccaan. Pisa on ehdottomasti vierailun arvoinen matkakohde kaikille Italiaa ja sen rikasta kulttuuria rakastaville.

Viehättävä vanha kaupunki

Pisa tarjoaa matkailijoilleen myös viehättävän vanhan kaupungin, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Kaduilla kävelemällä voi ihailla upeita historiallisia rakennuksia ja viehättäviä kahviloita. Pisa on tunnettu myös yliopistokaupunkina, ja tämä näkyy kaupungin ilmapiirissä. Nuoret opiskelijat tuovat eloa ja energiaa kaupunkiin, ja kaupungissa on paljon nuorten suosimia baareja ja klubeja.

Majoitus

Hotellit

Pisan keskustassa on monia hotelleja, jotka tarjoavat majoitusta eri hintaluokissa. Korkeatasoisia hotelleja löytyy esimerkiksi Pisan tuomiokirkon läheisyydestä, josta on kätevä lähteä tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin. Keskihintaisia hotelleja löytyy lähempänä kaupungin keskustaa, ja ne tarjoavat mukavan majoituksen hyvällä sijainnilla. Edullisia hotelleja ja hostelleja on tarjolla myös Pisan ulkopuolella.

Airbnb ja muut vaihtoehdot

Pisan keskustassa on myös paljon Airbnb-asuntoja, joista voi vuokrata itselleen sopivan majoituksen. Airbnb tarjoaa usein edullisempia vaihtoehtoja perinteisiin hotelleihin verrattuna ja mahdollistaa myös paikalliseen elämäntapaan tutustumisen. Pisan kokoisessa kaupungissa on myös muita majoitusvaihtoehtoja, kuten bed & breakfast -paikkoja ja hostelleja.

Sijainnin huomioiminen

Pisan keskustassa majoittuessa on hyvä huomioida majoituksen sijainti suhteessa kaupungin nähtävyyksiin ja julkiseen liikenteeseen. Keskusta-alueella majoittuessa on kätevästi lähellä kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ja palveluita, mutta samalla tämä voi tarkoittaa hieman kalliimpaa hintatasoa. Jos haluaa säästää majoituskuluissa, voi harkita majoittumista hieman kauempana keskustasta ja hyödyntää julkista liikennettä.

Pisa tarjoaa majoitusvaihtoehtoja jokaiseen budjettiin ja makuun. Olipa sitten kiinnostunut ylellisistä hotelleista, paikallisesta tunnelmasta Airbnb-asunnolla tai edullisesta hostellista, Pisan keskustassa on tarjolla majoitusta jokaiseen tarpeeseen.