Kreikka

KREIKKA

Kreikka on jokaisen makumatkaa arvostavan unelmamaa. Jokaisessa kohteessa voit nauttia niin maan suosituista perinneruoista kuin lukemattomista paikallisista erikoisuuksista, ja lisäkiloja tulee matkalla tavallisesti paria enemmän. Vaikutteita keittiöön on tullut niin idästä kuin lännestä, ja raaka-aineiden tuoreus on ehdottoman tärkeää. Kasviksen ja hedelmät ovat pääosassa, samoin palkokasvit, viljat ja neitsytoliiviöljy. Kala on saarilla tärkeä aines, eikä liha perinteisesti kuulunut arkiruokiin. Välimeren ruokavalion malliesimerkkinä pidetään eritoten kreetalaista keittiötä. Juustoista feta on maailmalla erityisen rakastettu.

Moussaka – Turistien suosima perinneruoka, jossa on kerroksittain paistettuja munakoisoviipaleita, perunaviipaleita ja ruskistettua ja maustettua jauhelihaa. Päälle kaadetaan besamelkastiketta ja ripotellaan vahvanmakuista juustoraastetta, jonka jälkeen ruoka kypsennetään uunissa.

Gemista – Uunissa kypsytettyjä vihanneksia (tomaatteja, kesäkurpitsoita, vihreitä paprikoita, munakoisoja), joiden sisällä on riisistä, sipulista, tomaatista, oliiviöljystä, mintusta, persiljasta ja muista aineksista valmistettua täytettä.

Stifado – Liharuokien aatelia, jossa voidaan käyttää oikeastaan mitä tahansa lihaa. Perinteisesti se valmistetaan naudasta, joka pieninä paloina kypsennetään kannellisessa uunivuoassa sipulin, valkosipulin, eri yrttien ja punaniinin kera.

Jälkiruokien osalla Kreikassa pidetään Lähi-idästä tulleista siirappisista leivonnaisista, kuten baklavasta, kataifista tai galaktobourekosta – joka on filotaikinasta loihdittu piirakka, jonka keskellä on maidosta, sokerista ja voista tehty paksu täyte, ja joka on uunissa paistamisen jälkeen ”juovutettu” siirapilla. Atrian voivat kruunata myös paksu jogurtti hunajalla ja pähkinöillä tai tuoreet hedelmät. Juomien osalla Kreikka tuottaa roppakaupalla huippulaadukkaita viinejä, joita kannattaakin nauttia ruoan kyytipojaksi tai iltaa istuessa. Myös erilaisia liköörejä valmistetaan eritoten saarilla, Korfulla nautiskellaan inkiväärioluesta ja maan kuuluisimpia vientituotteita on samettinen Metaxan ”konjakki”. Kaikki myös tuntevat tulisen ouzon (Kreetalla raki) ja monet ovat kuumina kesäpäivinä maistelleet kreikkalaista jääkahvia Frappeta.