Italia

ITALIA

Italia tunnetaan ympäri maailman kulinarismin paratiisina. Perinteisten palkokasvien, vihannesten jne. rinnalle saapuivat vuosisatojen myötä myös peruna, tomaatti ja paprika. Monet luonnehtivat italialaisruokia yksinkertaisuuden perikuvaksi, sillä tyypillisessä ruoassa ei ole kovin montaa ainesta, vaan lukumäärän sijaan raaka-aineiden tuoreus on avainasemassa. Alueelliset vaihtelut ovat Italiassa suuria, mutta menulta löytyy tavallisesti ainakin seuraavia (sen pakollisen pizzan lisäksi):

Pasta kastikkeella – Italiassa rakastetaan pastaa, onpa se sitten spaghettia, pennejä, tagliatellejä, linguinejä, raviolia, tortellinia tai muuta. Niiden seurana tarjoillaan jotakin kastiketta, joista tunnetuimpia ovat tomaattinen bolognese, kermainen carbonara ja basilikaa puhkuva pesto. Päälle raastetaan useimmiten aromikasta parmesanajuustoa.

Saltimbocca (Romana) – Vasikanpaistista leikattuihin siivuihin kääritään prosciuttoa, basilikaa tai salviaa. Kääryleet marinoidaan oliiviöljyn, viinin ja kapriksen seoksessa ja kypsennetään tavallisesti voissa ja valkoviinissä (toisinaan Marsala-viinissä) pannulla.

Minestrone – Paksussa keitossa maistuvat esimerkiksi pasta tai riisi, pavut, sipuli, selleri, porkkana, tomaatti ja vaikkapa jokin liha. Se koostumus vaihtelee kokin mielentilan ja saatavilla olevien kasvisten mukaan, ollen aina syöjälleen iloinen yllätys.

Italian jälkiruoista tunnetuimpiin lukeutuu kahviarominen tiramisu-leivos, jossa on kerroksittain kahvissa kastettuja savoiardi-keksejä, mascarponejuustoista kermatäytettä ja pinnalla kaakaojauhetta. Sen haastajana on kellonmuotoinen ja wieneriä muistuttava sfogliatelle-leivos, jonka täytteenä voi olla ricottajuustoa, makeaa sitruunankuorta tai mantelitahnaa. Juomien suhteen Italia lukeutuu viinien suurtuottajiin ja -kuluttajiin, ja maan viinit ovatkin maailmalla palkittuja. Oluet ja kahvit, etenkin espresso, ovat nuorempia tulokkaita, joita tänään jo arvostetaan. Sitruunalikööri, Limoncello, on sekin maailmalla tunnettu, samoin kuin Martini, Vermouth ja Campari.