Alanyan nähtävyydet

Alanyan hiekkarannat eivät ole ainut kaupungin nähtävyys. Vaikka lomailija tulisikin Alanyaan mielessään vain auringon palvonta, on muutamia kohteita joissa suositellaan käymään loman aikana.

Kaupungin nähtävyyksistä suurin ja kaunein on ehdottomasti 1200 –luvulta peräisin oleva upea linnoitus, Kale. Se sijaitsee keskikaupungilta mereen työntyvän kallioniemekkeen päällä ja on upea näky niin kallion päältä kuin alapuoleltakin katsottuna. Iltamyöhällä upeasti valaistu linnoitus on erityisen romanttinen kohde ja sen juurelta Alanyan valot näyttävät upealta lyhtymereltä. Linnoitukselle vievältä kiemuraiselta tieltä näkyy niin ikään panoramiset maisemat alas kaupunkiin. Linnoitus on kunnostettu aivan viime vuosikymmenien aikana ja siihen asti se oli alkuperäisessä tilassaan, suurin osin pahasti raunioitunut ja osittain jopa sortumisen partaalla. Kunnostusten myötä muurit ovat korjattu ja linnoituksen alueelle on tehty pieniä kävelyreittejä.

Kalesta länteen päin katsottuna näkyy upea Kleopatra ranta, joka on kolme kilometriä pitkä. Nimensä ranta on saanut itse Kleopatran mukaan, sillä huhun mukaan hän olisi käynyt pulikoimassa juuri näissä maisemissa kuherruskuukaudellaan Antoniuksen kanssa. Kalen kukkulan ja rannan välissä on kuuluisa Damlatas –tippukiviluola. Luola löydettiin vahingossa, kun Alanyan satamaa rakennettiin vuonna 1948. Luolan seinämistä roikkuvat tippukivet ovat tuhansia vuosia vanhoja. Erityisen luolasta kivien lisäksi tekee sen ilma. Luolan lämpötila on aina 22 plusastetta ja ilmankosteus yli 90 prosenttia kesät talvet. Tällaisella ilmalla sanotaan olevan erityinen parantava vaikutus astmaatikoille ja tästä syystä  osan päivästä luola on varattu astmaatikoille. Luola on noin 20 metriä syvä ja se on valaistu, joten siellä vieraillessa on syytä ottaa mukaan kamera muistojen tallettamiseksi.

Kale linnakkeen toisella puolella, eli itään päin katsottuna sijaitsee Beganville ranta. Tämä ranta on kunnostettu kasvavan turismin myötä viimeisten vuosien aikana huippuloistoonsa ja onkin matkailijoiden suuressa suosiossa. Kukkulan juurelle keskittynyt kaupungin yöelämä tarjoaa juhlijoille menoa aina aamuyön pikkutunneille asti. Alanyassa on vilkas yöelämä ja erityisesti nuoret matkailijat tuntevat olevansa täällä kuin kotonaan.

Sataman kupeessa sijaitsee Alanyan ”punainen torni”, eli Kizilkule. Tämä vuonna 1226 rakennettu kahdeksankulmainen puolustustorni on saanut nimensä, kun vuoden 1956 tehdyissä kunnostustöissä tornin yläosa rakennettiin punaisista tiileistä. Torni on viisikerroksinen ja siintää 33 metrin korkeuteen. Torni on avoinna vierailijoille ja sen sisällä on näytillä muun muassa keskiaikaisia esineita, käsitöitä ja aseita. Punaisen tornin sanotaan olevan Alanyan symboli ja yksi sen merkittävimmistä maamerkeistä Kalen linnoituksen ohella.

Museoiden ystävät löytävät kaupungista Alanyan historiallisen museon. Museo on jaettu etnografiseen ja arkeologiseen alueeseen ja sen näyttelyissä pääsee näkemään ikivanhoja esineitä, jotka ovat löydetty Alanyan alueelta. Keskiaikaiset kolikot, aseet, keraamiset kulhot ja ikivanhat vaatteet ja matot löytyvät etnografisen alueen puolelta. Arkeologiselta puolelta, joka sijaitsee kukkivassa puutarhassa, voi puolestaan löytää muun muassa erilaisia hautoja eri aikakausilta. Museon ehkä mielenkiintoisin esine on kuitenkin kreikan mytologiasta tunnetun Herkuleen pronssinen patsas.