Malta

MALTA

Malta on pitkän historiansa aikana saanut vaikutteita niin Pohjois-Afrikasta, Sisiliasta kuin brittiläisestä imperiumista. Periaatteiltaan se noudattaa yksinkertaisuutta ja panostaa maukkauteen ja väreihin. Juustojen maailmasta mainittakoon Gozolta kotoisin oleva maukas ġbejna, soikea lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu juustokiekkonen.

Zalzett tal-Malti – Maltalaisissa, valkosipulissa porsaanlihamakkaroissa maistuvat erikoisuutena korianteri ja rosmariini.

Aljotta – Valkosipulilla terästetty maltalainen kalakeitto, jonka valmistuksessa käytetään pikkukaloja, tomaattia, sipulia, riisiä, sitruunamehua ja mausteita.

Timpana – Maltalainen, makaronilaatikon ja lasagnen risteytys, jossa tavallisesti pennemakaronit ja bolognesetyyppinen kastike (siinä on usein myös kananmaksaa ja pekonia) vuorottelevat vuoan pohjalle ja ruoan yläkerrokseksi aseteltujen filotaikinalevyjen välissä.

Hobz biz-zej – saarten suosituin välipala on oliiviöljyyn kastettu leipäkiekko, jonka päällä on hienonnettua tomaattia, tonnikalaa, sipulia, valkosipulia ja kaprista.

Jälkiruokamenulta kannattaa noukkia paikallinen cassatta, joka on ricottajuusto- ja marsipaanitäytteen omaava kakkunen tai sen serkku kannoli, jossa pitkulaisen ja paistetun taikinaputkilon sisällä piilottelee ricottaa. Vaihtoehtoisesti myös taatelitäytteinen imqaret tyydyttää makeanälkäsi.

Juomana maltalaiset suosivat viinejä, joita saarella tuotetaan jo vuosisatojen ajan ja onpa maalla kaksi vain siellä kasvavaa viinirypälelajikettakin: punainen Ġellewza ja valkea Għirgentina. Myös kahvilla on ottanut vahvan jalansijan saarilla, samoin tee ja tuotetaanpa Maltalla oluitakin, kuten Ciskiä. Kesäkuumalla maistuu kylmä ruġġata, mantelin, vaniljan ja toisinaan myös neilikanmakuinen juoma, tai Maltan ikioma Kinnie, joka on terästetty pomeranssilla, aniksella, ginsengillä ja yrteillä.