Kypros

KYPROS

Kyproksen keittiö on arvattavasti sekoitus ympäröivien valtioiden ja kauempaa saapuneiden valloittajien (erityisesti brittien) makuja ja perinteitä, joista paikalliset ovat loihtineet ovat variaationsa. Peruselementit ovat siis samat kuin esimerkiksi Kreikassa, Turkissa ja arabimaissa, ja menulta löytyykin monia vanhoja tuttuja. Kyproksen oma juusto on halloumi, joka tarjoillaan usein grillattuna tai paistettuna. Itse kyproslaiset sanovat etenkin seuraavien ruokalajien olevan osa omaa identiteettiään:

Souvla – Perinteisesti suurehkoja lampaanlihapaloja (nykyään myös kanaa tai possua), jotka kypsytetään hiilien päällä pyörivissä suurissa vartaissa, joiden mukaan ruoka on saanut nimensä. Lihapalat saattavat olla viinissä ja mausteissa marinoituja, tai kypsennyksen aikana öljysitruunaseoksella valeltuja.

Sheftalies – Jauhelihamakkaroita, jotka on kääritty possun vatsakalvoon. Jauhelihan seassa maistuvat sipuli, valkosipuli, persilja, kaneli ja muut mausteet. Makkaratkin grillataan, jolloin kääremateriaalin rasva sulaa pois.

Koupepia – Viiniköynnöksen lehtiä, joiden sisään on kääritty riisiä jauhelihan, tomaatin, sipulin, yrttien ja mausteiden kera. Vastaa Kreikan dolmadeja, ja nekin tarjoillaan jogurttikastikkeen kera.

Jälkiruokalistalta saattaa löytyä siirappisten leivonnaisten (baklava, kataifi, kalo prama, galaktoboureko jne.) lisäksi esimerkiksi monenlaisia Kyproksen nimisuojattuja loukoumeja tai shamishia, joka on appelsiinikukalta, ruusuvedeltä ja mastihalta maistuvalla makealla täytteellä valmistettua filotaikinapiirasta. Juomien osalla kyproslaiset suosivat paikallista piimää, ayrania, ruusuista ja makeaa triantafylloa sekä alkoholijuomista oluen lisäksi paikallista brandyä ja ouzon tyyppistä, jo 1400-luvulta valmistettua zivaniaa. Saarella on myös erityisen pitkä historia mantelilta, appelsiininkukalta ja ruusuvedeltä maistuvan makean soumadan valmistuksessa ja käytössä.