Espanja

ESPANJA

Espanjalainen keittiö tunnetaan suuristakin alueellisista vaihteluistaan. Sisämaan alueilla kasvisten lisukkeina ovat riista ja muu liha, rannikolla puolestaan kala ja äyriäiset. Tyypillisesti menulta löytyy kuitenkin seuraavia:

Paella – Valenciasta peräisin oleva sahramimausteinen riisiruoka, jossa käytetään myös oliiviöljyä, aluekohtaisesti joko tomaattia, papuja tai herneitä, paprikoita, kanaa, kalaa, äyriäisiä, kania tai muuta lihaa. Paella valmistetaan laakeassa rautapannussa, jonka mukaan se on saanut nimensä.

Gazpacho (Salmorejo) – Andalusiasta alkunsa saanut, kylmänä nautittava raikas tomaattikeitto, jossa maistuvat myös vihreä paprika, kurkku, valkosipuli, sipuli, etikka ja mausteet. Salmorejossa on lisäksi soseutettua leipää.

Tortilla española – Perunamunakas on yksinkertaisuudessaan nerokas ja maultaan taivaallinen. Kananmunien lisäksi siihen käytetään viipaloituja perunoita, sipulia, suolaa ja oliiviöljyä.

Jälkiruokalistalta suosittelemme valitsemaan esimerkiksi flanin eli crème caramelin, jonka päällä on pehmeää karamellikastiketta, tai churroja eli rapeiksi uppopaistettuja pitkulaisia leivonnaisia, joiden pinnalle ripotellaan usein pöly- tai kidesokeria. Ruokajuomanaan espanjalaiset suosivat luonnollisesti maankuuluisia viinejä, ja iltaa voi istua vaikkapa Sangrian tai Patraxan- tai Herbero-liköörin seurassa.