Portugali

PORTUGALI

Portugalin ruokakulttuuria värittää sen yhteys Atlantin valtamereen samoin kuin Välimereen. Siksi maan aterioissa käytetään paljon erilaisia kala- ja äyriäislajeja, joista sardiini ja turska ovat kaksi suosituinta. Lisäksi maassa rakastetaan niin kirkasliemisiä keittoja kuin niiden paksuja soseserkkuja. Lihakaan ei ruokapöydästä puutu, sillä maalla on useita kansallisia karjarotuja, eikä suinkaan vaan lampaiden osalla. Muista Välimeren maista poiketen Portugalissa leipä on useimmiten rukiista ja vehnästä valmistettua, muuallahan se on useimmiten vain vehnäistä. Hunaja on maan tärkeimpiä tuotteita, samoin laadukkaat viinit ja hedelmät, oliiviöljy sekä lampaanmaitojuusto. Portugalin siirtomaahistorian ansiosta maassa käytetään monia eksoottisia ja kaukaa tuotuja mausteita, kuten tulista chiliä, piri piriä. Portugalilaisten suosituimpia välipaloja ovat Espanjan tapaksia muistuttavat petiscot sekä useanlaisella suolaisella täytteellä valmistettavat piirakat, salgadot.

Caldo verde – Maan kansallisruokiin lukeutuva, nimensä mukaisesti vihreä keitto, johon käytetään kaalia, sipulia, valkosipulia, perunoita, oliiviöljyä ja erilaisia mausteita. Tavallisimmin sen seuralaisena on chouriço-makkarasiivuja sekä maukasta maissileipää.

Bacalhau à Gomez de Sã – Porton alueen suolatusta turskasta valmistettava ateria, jossa on turskan lisäksi perunaa, sipulia ja vatkattua kananmunaa. Jokaisella maan alueella on omat turskareseptinsä, jotka siis erotat alkuosasta bacalhau.

Cozido à portuguesa – Raaka-aineiden määrässä rikkaassa ja jokseenkin raskaassa ruoassa käytetään tyypillisesti naudan ja porsaan potkaa, sisäelimiä, paikallisia savustettuja makkaroita, kaalia, porkkanaa, perunaa ja riisiä.

Portugalin suosituimpiin jälkiruokiin lukeutuu kanelilla koristeltu riisivanukas, arroz doce, mutta myös sen karamellinen serkku pudim fulã maistuu taivaalliselta. Myös erilaiset leivonnaiset, kuten kananmunainen pastéis de nata ja riisipohjainen bolo de arroz, ovat olleet suosittuja jo vuosisatojen ajan, ja useat niistä saivat alkunsa luostareista.

Juomien joukosta viinit ovat portugalissa suosittuja, ja niihin lukeutuu myös kuuluisa ja väkevä madeira. Maassa valmistetaan myös monia brandyjä, aguardenteja, koska niihin saadaan raaka-ainetta viinirypäleiden puristusjätteistä ja viinitisleestä. Portugalilaiset eivät nyrpistä nenäänsä myöskään maassa tuotetuille likööreille, kuten alkuaan vatsakipua lievittämään valmistetulle yrttiselle Licor Beirãolle tai kirsikkaiselle Ginjinhalle.