Napoli

Napoli

Napoli on Italian Campanian alueen pääkaupunki, jolle antiikin kreikkalaiset muinoin antoivat nimen Neapolis, joka tarkoittaa uutta kaupunkia. Kaupungin historiallinen keskusta kirkkoineen ja monumentteineen on yksi Italian monista UNESCON maailmanperintökohteiksi listatuista paikoista. Vaikka kaupungilla on väitetyn mafiataustansa ja paikoittaisen köyhyytensä takia hieman negatiivinen maine, pientä varovaisuutta noudattamalla kaupungista löytyy todella paljon mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää.

Napoli on jaettu 30 eri kaupunginosaan, joiden nimiä kaupunkilaiset käyttävät ahkerasti edelleen viitatakseen eri alueisiin, vaikkei niillä hallinnollisesti enää olekaan juuri merkitystä. Molemmat kaupungin nimitykset, sekä Napoli että Naples ovat yleisesti käytettyjä ja hyväksyttyjä. Napolissa puhutaan enimmäkseen italiaa tai italian ja Napolin oman kielen sekoitusta, jota pidetään yleisesti paikallismurteena, mutta joka joissakin tapauksissa voidaan luokitella jopa omaksi erilliseksi kielekseen. Napolin paikallismurteessa on paljon vahvoja vaikutteita espanjan ja ranskan kielestä, minkä vuoksi paikalliset ymmärtävät melko hyvin molempia kieliä, jos italian taidot eivät ole parhaimmassa terässä. Vaikka Napolissa puhutaan myös englantia, kaupunkilaiset eivät ole kovin tottuneita sen puhumiseen, ja ymmärretyksi tuleminen ei aina olekaan niin helppoa.

Napolin päälentokenttä on Capodichino, josta Napolin keskustaan pääsee vain kolme euroa maksavalla lentokenttäbussilla. Paikan päällä liikkuminen onnistuu nopeimmin hieman hintavilla paikallistakseilla. Kannattaa kuitenkin aina varmistua siitä, että taksi on varmasti lisensoitu ja taksamittari käytössä. Napolin rakennusten hieman kärsinyt ulkomuoto ei välttämättä miellytä jokaista matkailijaa, mutta kaupunki on joka tapauksessa tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Sen lukemattomia museoita ja kirkkoja kiertämällä aika kuluu varmasti, ja auringonpaisteesta voi nauttia esimerkiksi ihastuttavassa puolen tunnin päässä keskustasta sijaitsevassa Virgilianon puistossa. Napolissa voi myös sukeltaa ja snorklata sekä vierailla veden alla sijaitsevassa arkeologisessa puistossa, joka on avoinna vuoden ympäri. Vesiaktiviteettien lisäksi Napolissa on myös loistavat pyöräilypuitteet.