Rooma

Historiallinen Rooma

 

Rooma on Italian pääkaupunki ja Lazion alueen suurin kaupunki. Sen historiallinen keskusta palatseineen, kirkkoineen ja raunioineen on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Rooma on lisäksi yksi Euroopan ja koko maailman vierailluimmista, tunnetuimmista ja kauneimmista kaupungeista. Siellä on huikean paljon tehtävää ja nähtävää, ja kaupunkia pidetäänkin myös ehdottomana yöelämän ja shoppailun ykköskohteena.

Roomaan voi matkustaa suorimmin lentämällä jollakin Euroopan edullisemmista lentoyhtiöistä, tai halutessaan junalla Italian naapurimaiden kautta. Rooman keskustassa kannattaa ehdottomasti liikkua jalkaisin, jotta kaupungin tunnelmasta saa irti kaiken mahdollisen. Pidemmät matkat taittuvat Rooman hieman hintavissa mutta varmasti sen arvoisissa valkoisissa takseissa. Kaupungissa ollessaan kannattaa ostaa 36 euron hintainen Rooma –passi, joka sisältää ilmaisen pääsyn kahteen museoon sekä rajattoman julkisen liikenteen, kuten raitiovaunun ja metron käytön kolmen päivän ajaksi. Autoa Roomassa ei kannata vuokrata missään nimessä, sillä keskustan liikenne on usein hyvin kaoottista.

Italialaiset ovat hyvin ylpeitä nähtävyyksistään, ja monet niistä ovatkin Roomassa ilmaisia. Hämmästyttävän hyvin säilyneessä Vanhassa Roomassa vieraileminen on luultavasti hyvin monen matkailijan loman kohokohta. Lisäksi kannattaa vierailla mahdollisimman monesta kaupungin yli 900 kirkossa, ja käydä ainakin parilla kaupungin seitsemästä kukkulasta. Roomassa kannattaa kuitenkin ehdottomasti kuluttaa aikaa vain kävelemällä, sillä siten turistirysistä pääsee pois yllättävän nopeasti. Rooman keskiaikaisen tuntuisilla kaduilla ihailtavaa riittää aivan varmasti. Shoppailu mahdollisuuksista kiinnostunut saa epäilemättä aikansa kulumaan Via Condottin ostoskadun hienoissa vaatteita ja koruja myyvissä merkkiliikkeissä. Edullisempaa tavaraa haeskelevan kannattaa viettää vaikka kokonainen päivä Euroma2 –ostoskeskuksessa, jossa on noin 230 liikettä. Rooman läheisyydestä löytyy myös merkkiliikkeiden tehtaanmyymälöitä, kuten Castel Romano sekä Valmontone, josta voi tehdä todellisia laatulöytöjä hyvin edullisesti. Hyvää ravintolaa haeskellessa kannattaa muistaa, että parhaat ruokapaikat löytyvät yleensä kaupungin ydinkeskustan ulkopuolelta.