Matalan salaperäiset luolat

Kreetan eteläisellä rannikolla pääset tutustumaan erikoisiin Matalan luoliin, jotka ovat näytelleet tuhansien vuosien aikana tärkeää roolia niin paikallisen mytologian, amerikkalaisen hippikulttuurin luomien laulujen innoittajina kuin suurten sotasankarien piilopaikkana. Käväise itse Libyanmeren rannalla ja kiipeä Matalan rannan laidalla ammottaviin erikokoisiin luoliin, jotka näyttävät aivan hiekkakasaan kaivetuilta onkaloilta.

Matala on osa Iraklionin hallintoyksikköä ja muinaisuudessakin kuuluisaa Faistoksen kuntaa. Matkaa Iraklionista on reilun 100 asukkaan kylään noin 75 kilometriä. Matalasta on hyvää vauhtia kehittymässä mielenkiintoinen lomakohde, niin alueen historian kuin erikoisten rantojen ansiosta, puhumattakaan sen rauhallisuudesta. Lähes kaikki muut Kreetan lomakohteet nimittäin sijaitsevat saaren pohjoisrannikolla.

Matala ikuistui mytologiaan paikkana, jonne valkoiseksi häräksi naamioitunut ylijumala Zeus rantautui Eurooppa-prinsessa selässään matkattuaan Libyanmeren ylitse. Matalasta parin matka jatkui Gortysiin, jossa rakkaus sinetöitiin.

Matala oli aikoinaan läheisen Faistoksen satama, ja sittemmin myös Gortysin. Sen hiekkakivikallioon ihmiskädet kaivoivat jo esihistoriallisella kaudella luolia, jotka tarjosivat asumuksen ja varastotiloja sadoille. Osa luolista oli varsinaisia huoneistoja, sillä niihin oli kaiverrettu useita tiloja.

Yksi luolista on nimetty Brutospelianaksi, sillä huhut kertovat itse roomalaisen kenraali Brutuksen useinkin asustelleen sen suojissa.

Viimeistään kristityt kuitenkin tekivät pakanallisina pitämistään luolista hautoja. Tänään luolissa ei enää auta, yhtä sitkeää miestä lukuun ottamatta.

1960 ja 1970-luvuilla hipit ihastuivat Matalan luoliin ja niiden maine kiiri jopa rapakon taakse. Itse Jon Mitchell, Cat Stevens, Bob Dylan ja jopa Janis Joplin ovat viettäneet siellä rentouttavia hetki. Erityisesti luolat näyttävät olleen legendaarisen Joni Mitchellin mieleen, sillä hän asui luolassaan pitkä aikaa ja onnistui jopa sepittämään siitä kertovan Carey-laulunkin.

Jossain vaihetta ortodoksipapit ja paikalliset viranomaiset kuitenkin päättivät, että hipit ja heidän harrastamansa ”huumekuume” ja vapaa seksi eivät olleet kreetalaiseen perinteeseen sopivia tapoja. Tapojen myös katsottiin karkottavan Matalasta kiinnostuneet tavalliset turistit. Niinpä ”kukkaislapset” karkotettiin luolista, mutta niihin kapuava voi edelleen nähdä hippien seinäkirjoituksia.

Matalan luolat ovat ihastuttava nähtävyys, jotka tarjoavat vaikkapa rantaleikkien ohessa mahdollisuuden kiivetä suojiinsa vilvoittelemaan ja ihastelemaan niistä avautuvia huikeita näköaloja alas rannalle.

Jos luolat kiinnostavat enemmän niitä on muuallakin. Katso esimerkiksi :


Kommentit

Matalan luolat — 2 kommenttia

  1. Matalan luolta ovat näkiemisen arvoiset ja suosittelen tutustumaan niihin ihan sisäpuoleltakin! Pääset samalla kertaa kohtaamaan niin muinaisen historian kuin hippikulttuurin pesäkkeen…mielenkiintoinen yhdistelmä. Matalalla on kiva merkitys myös koko Europan ja maanosan nimen kannalta!

  2. Matalan rannalla oli juuri loistava festivaali, Matala Beach Festival. Sattumalta oltiin yhtenä tapahtumapäivänä paikan päällä, tarkoituksena tutustua siellä oleviin luoliin. Samalla reissulla päästiin katselemaan urheilunäytöksiä, lapset leikkimään ja maalaamaan ja illalla hietikolla oli komsertti, jossa kaikuivat etenkin hippilaulut vuosikymmenien takaa. Sattui olemaan sään puolesta aikamoinen helleviikonloppu mutta muuten oli todella mukavaa! Festivaali olo lisäksi ilmainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>