Samos on vehreä Kreikan saari, joka kuuluu Pohjoisen Egean saariin. Samos sijaitsee Aigeianmeressä lähellä Turkin rannikkoa. Saarella on paljon nähtävää: kauniita hiekkarantoja, antiikin aikaisia nähtävyyksiä sekä idyllisiä kaupunkeja. Samoksella on tarjota kaikille jotakin.

Ruoka ja kaupunki

Samos on turistikohde, joten ruokailupaikkoja ei ole vaikea löytää. Kuten muuallakin Kreikan lomakohteissa, myös Samoksella ravintoloita löytyy rantakaduilta. Voit siis nauttia hyvää ruokaa ja kuunnella meren kohinaa vaikkapa ravintolan terassilla.

Katujen varsilta löydät myös pikaruokapaikkoja, kuten gyros- eli kebabpaikkoja. Näissä hinnat ovat edullisemmat, kuin ravintoloissa.

Tyypillisesti ravintoloiden ruokalistat ovat melko monipuolisia ja sieltä löytyy varmasti jotain jokaisen makuun. Listoilta löytyy erilaisia kreikkalaisia ruokia, kalaa, pastaa, pihviä, pitsaa ja myös pikaruokaa. Saarikaupungissa kalaruoat ovat erityisen hyviä ja tuoretta, mutta muualtakin tuodut ruoat ovat laadukasta. Paikalliset raaka-aineet takaavat tuoreen ja maistuvan ruokaelämyksen.

Samoksella hinnat saattavat vaihdella aika paljon. Rantakaduilla ja pääaukioilla hinnat ovat samaa luokkaa, kuin Suomessa, mutta ajatelkaa maisemien ja tunnelman sisältyvän hintaan niin ei kirpaise niin pahasti. Toki voi säästää syömällä halvempia vaihtoehtoja kuten pastaa, salaattia tai pikaruokaa. Kala- ja liharuoat ovat yleensä kalleimpia. Paikallisten ruokatottumusten ansiosta ruokapaikat ovat auki myöhään illalla. Palvelu on lähes poikkeuksetta hyvää ja kohteliasta.

Samos on pääasiassa lapsiperheiden lomakohde, joten sieltä ei kovin montaa yökerhoa löydy. Illat ovat rauhallisia myös ravintoloiden terasseilla.

Samoksella on paljon pikkuputiikkeja, joissa on mukava tehdä ostoksia. Suuria ostoskeskuksia ja ketjuliikkeitä ei juurikaan ole. Kaupungeissa on kauppakadut, joiden varrelta löytyy jos jonkinmoista kauppaa. Samokselta tuodaan yleensä alkoholijuomia, vaatteita, kenkiä, käsityötuotteita ja koruja. Paikalliset elintarvikkeet, kuten hunaja, mantelit ja viikunat ovat erityisen hyviä myös kotiin vietäväksi. Samoksella on myös elintarvikeliikkeitä, joista saa paikallisia elintarvikkeita. Kaupunkien ulkopuolella on yleensä vähän isompia kauppoja kuten Lidl.

Hintataso on yleisesti kotimaata edullisempi. Tämän huomaa varsinkin alkoholin hinnoissa, minkä vuoksi moni tuokin alkoholia Kreikan lomamatkaltaan tuliaisiksi Suomeen. Samoksella liikkuessa kannattaa muistaa, että iltapäivällä useimmat liikkeet suljetaan muutamaksi tunniksi siestan vuoksi.

Samokselta löytyy joitakin pankkiautomaatteja, mutta kannattaa varata käteistä matkaan. Ravintoloissa ja kaupoissa käyvät myös korttimaksut.

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Samoksella on paljon nähtävää. Kesäisin järjestettävät viinijuhlat ovat suosittu tapahtuma. Juhlien aikana järjestetään tapahtumia pääkaupungissa, Vathissa. Luvassa on musiikkia sekä paikallisia viinejä, jotka ovat erittäin laadukkaita.

Samoksella voit ottaa osaa monenlaiseen toimintaan. Voit esimerkiksi kiertää saarta erilaisilla  vuokrakulkuneuvoilla, mennä veneretkille tai urheilla. Samos on loistava kohde patikoinnille.

Saarelta löytyy 45 eri reittiä, joille voit lähteä joko itsekseen tai ottaa osaa opastetuille retkille. Saaren maasto tarjoaa erinomaiset puitteet maastopyöräilylle ja kiipeilylle.

Samoksella on kiinnostavia museoita ja antiikin aikaisia nähtävyyksiä, kuten Eupalinion-tunneli ja Heran temppeli. Näihin kohteisiin on ostettava muutaman euron pääsylippu.

Samos on tunnettu hiekkarannoistaan. Rantoja löytyy joka puolelta ja osa rannoista ovat todella rauhallisia, osa taas suosittuja ja väkeä tuppaa olemaan enemmän. Hiekkarannoilla turistit viettävätkin suuren osan ajastaan: auringosta ja lämpimästä vedestä nauttien. Useilla rannoilla on myös ravintoloita/kahviloita, joissa on mukava virkistäytyä ruoan ja juoman parissa. Jotkin rannat, kuten Potokakin ranta, vuokraavat asiakkaille myös vesiskoottereita ja vesisuksia. Liikkuminen

Liikkuminen on helppoa etenkin takseilla ja minibusseilla. Suosittelen kuitenkin patikointia.

Muutaman tunnin patikoimisella saaresta saa aivan erilaisen ja kokonaisvaltaisen käsityksen. Auto-, pyörä- tai muun kulkuneuvon vuokraus on helppoa ja turvallista. Vuokrauspisteitä löytyy joka puolelta saarta.