Kypros

Ainutlaatuinen Kypros

 

Kypros on Iso-Britanniasta vuonna 1960 itsenäistynyt Välimeren saari Turkin eteläpuolella. Kypros on kahteen osaan jakautunut valtio, jonka pohjoisosa on julistautunut itsenäiseksi Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi, jonka kuitenkin ainoastaan Turkki on tunnustanut itsenäiseksi valtioksi. Saarena Kypros on puolestaan jaettu kuuteen eri hallintoalueeseen. Saaren välimerellisen ilmaston mukaisesti kesät ovat siellä hyvin kuumia, kun taas talvet ovat viileitä ja melko sateisia. Kyproksella riittää erikoista tutkittavaa kivikautisista ja Rooman valtakunnan aikaisista raunioista upeaan ja paikoin koskemattomaan rannikkomaisemaan. Valtion viralliset kielet ovat kreikka ja turkki, mutta saarella lähes kaikki ikäluokat puhuvat myös englantia saaren entisen brittivallan vuoksi. Myös ranskalla, saksalla ja venäjällä pärjää hyvin.

Vaikka Kypros kuuluu Schengen –alueeseen, ei saari kuitenkaan täysin vielä noudata sen käytäntöjä. EU –kansalaiselle Kyprokselle matkustamiseen riittää kuitenkin pelkästään henkilökortti tai passi, eikä viisumia missään nimessä tarvita. Kyproksen päälentokenttä on Larnacan kansainvälinen kenttä (LCA), joka sijaitsee Kyproksen vanhimman kaupungin Larnakan laitamilla. Kapnos Airport Shuttle –lentokenttäbussilla voi matkustaa sieltä suoraan 8 eurolla saaren pääkaupunkiin Nikosiaan, jonka vanhojen muurien sisältä löytyy paljon hurmaavia ravintoloita ja kahviloita sekä kuuluisa vihreä viiva, joka jakaa saaren turkkilaiseen ja eteläiseen osaan erikoisesti keskeltä pääkaupunkia. Kyprokselle voi tietysti halutessaan matkustaa myös laivalla Kreikan kautta.

Kyproksella ei ole lainkaan rautatieverkostoa, mutta sen hiljattain uusituilla joukkoliikenteen busseilla liikkuminen onnistuu lähes mihin tahansa saarella. Paikalliset suosivat kuitenkin autoilua, ja auton vuokraaminen saattaa olla matkalaisellekin helpoin, vaikkakin kallein tapa liikkua saarella. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Kyproksella ajetaan vasemmalla puolella, ja paikalliset kuskit ovat toisinaan olla lievästi ilmaistuna aggressiivisia. Liikenneopasteet ovat paikoin epäselviä, ja ajo-olosuhteet voivat olla melko huonot. Kyproksella myös kävellen liikkuessa tulee olla juuri tästä syystä erityisen varovainen varsinkin isoja teitä ylittäessä.

Kypros aiheiset artikkelit: