Turkki

TURKKI

Turkkilainen ruokakulttuuri on matkustelun sivussa tullut tutuksi myös suomalaisille. Se on sekoitus niin Keski-Aasiasta, Kaukasiasta, Balkanilta kuin muista Välimeren maista saatuja vaikutteita ja elementtejä. Suuren maan eri alueilla on omat erikoisuutensa, ja esimerkiksi Istanbul tunnetaan kreikkalaisesta vaikutteestaan, Marmariksen seutu taas kalaruoista ja kaakkoisnurkkaus kebabeistaan. Kaikkialla ruokapöytään kuuluu kuitenkin jogurtti, samoin keitot ja joko riisi (pilav) tai vehnästä valmistettava bulgur. Islamilaisessa maassa sianlihan ja veren syönti on kuitenkin kielletty, samoin periaatteessa alkoholin juonti.

Iskender kebap – Suosittu kebablaji, jossa kebabliha (nauta, lammas tai kana) tarjoillaan pitaleipäpalojen, jogurtin ja tomaattikastikkeen kera.

Manti – Mykymäiset mantit sisältävät jauhetusta naudasta tai lampaasta, sipulista ja mausteista tehtyä täytettä, ja ne on keitetty joko vedessä tai tomaattikastikkeessa. Kummatkin variaatiot tarjoillaan valkosipulisen jogurttikastikkeen kera.

Imam bayildi – Tilkassa oliiviöljyä haudutettuja kokonaisia munakoisoja, joiden täytteenä on sipulia, valkosipulia ja tomaattia. Sen serkku, karniyarik, sisältää myös jauhelihaa.

Gozleme – Paikallista katuruokaa edustava valtavalla grillipannulla kypsennetty suuri ohut piirakka, jonka täytteenä voi olla vaikkapa pinaattia, juustoa, perunaa ja persiljaa.

Jälkiruoaksi Turkissa kannattaa valita siirappinen baklava, joka sisältää kerroksittain filo-taikinaa ja murskattuja pähkinöitä. Vaihtoehtoisesti myös seesaminsiementahnasta, sokerista ja esimerkiksi pähkinöistä valmistettua helvaa (eli halvaa) tai Suomessakin myytäviä lokumeja voi menulta maistella. Teellä ja turkkilaisella kahvilla on maassa vankka suosio, samoin piimää muistuttavalla jogurttijuomalla, ayranilla. Talvella maistuu kanelilla maustettu kuuma ja paksu sahlep, jonka pääaineksena on villiorkidean juuri. Ruokajuomana Kreetallakin valmistettava raki on puolestaan erityisen suosittu, ja usein sitä laimennetaan vedellä. Turkissa tuotetaan myös eräitä suhteellisen laadukkaita viinejä.

Lisää tieto turkkilaisesta ruuasta voit löytää oheisesta linkistä. Samalta sivustolta löytyy lisää tietoa eri maiden ja maanosien ruokalalajeista ja ruokakulttuurista.