Vanhankaupungin muurit

Dubrovnikin vanhankaupungin suurin nähtävyys ovat sen upeat muurit. Nämä muurit ovat peräisin 1500-luvulta ja ne ympäröivät koko vanhankaupungin aluetta. Muurit ovat yli 2 kilometriä pitkät ja niillä on 16 vahvaa bastionia. Muurien korkeimmat kohdat nousevat jopa 25 metrin korkeuteen.

Muureilla käveleminen on ehdoton kokemus Dubrovnikissa vieraillessa. Muurikävelyn aikana voit ihailla upeita näkymiä vanhankaupungin katoille ja Adrianmerelle. Matkan varrella voit myös nähdä erilaisia puolustustorneja ja vanhoja tykkejä. Muurit tarjoavat myös hyvän tilaisuuden tutustua Dubrovnikin historiaan, sillä niillä on käyty useita taisteluita ja niillä on suojeltu kaupunkia vihollisilta.

Muurikävely kestää noin tunnin, ja matkan varrella on useita portaita ja jyrkkiä nousuja. Kannattaa varata mukavat kävelykengät ja juotavaa mukaan. Muurit ovat hyvin suosittu nähtävyys, joten kannattaa varautua myös ruuhkiin etenkin sesonkiaikoina.

Luostariinnokkaat

Dubrovnikin tunnetuin näköalapaikka on Luostariinnokkaat. Nämä kauniit puutarhat sijaitsevat aivan vanhankaupungin muurien vieressä ja tarjoavat upeat näkymät niin kaupunkiin kuin merellekin. Luostariinnokkailla voi nauttia rauhallisesta tunnelmasta ja ihailla Dubrovnikin kauneutta.

Puutarhoissa on runsaasti erilaisia kasveja ja kukkia, ja ne ovat erityisen kauniita keväällä ja kesällä. Luostariinnokkailla on myös useita penkkejä, joilla voi istua ja levähtää kaupungin kiireiden keskellä. Puutarhoissa on myös vanha luostari, joka toimii nykyään taidenäyttelynä. Luostarissa voi nähdä taideteoksia ja eksoottisia kasveja.

Luostariinnokkaat ovat suosittu nähtävyys, mutta sinne pääsee yleensä helposti ja ruuhkia ei juurikaan ole. Puutarhat ovat avoinna yleisölle päivittäin ja sinne on vapaa pääsy. Luostariinnokkaille kannattaa ehdottomasti suunnata vierailulle, jos haluaa nähdä Dubrovnikin kauneimmat maisemat.

Pile portti

Dubrovnikin vanhankaupungin pääsisäänkäynti on Pile portti. Portin läpi kuljetaan matkalla kaupungin keskustasta ulos, ja se tarjoaa upeat näkymät vanhankaupungin muureille ja merelle. Pile portti on yksi kaupungin tärkeimmistä maamerkeistä ja se on usein täynnä matkailijoita.

Portin vieressä on vanhan kaupungin Rectors-palatsi, joka toimii nykyään kulttuurin keskuksena. Palatsissa voi tutustua Dubrovnikin historiaan ja nähdä erilaisia näyttelyitä. Portin luona on myös kauppoja ja ravintoloita, joista voi nauttia paikallisista herkuista.

Pile portti on suosittu nähtävyys, joten siellä saattaa olla ruuhkaa etenkin kesäaikaan. Portilta voi kuitenkin siirtyä helposti muihin vanhankaupungin alueen nähtävyyksiin, kuten Platanianaukiolle tai Stradun-kadulle. Pile portti on hyvä paikka aloittaa tutustuminen Dubrovnikin vanhaankaupunkiin, ja sieltä saa myös upeat kuvat muureista ja merestä.

Stradun-kävelykatu

Dubrovnikin tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti kaupungin keskustassa sijaitseva Stradun-kävelykatu. Tämä kivetty kävelykatu on noin 300 metriä pitkä ja se on linnoituksen keskellä olevan Ploce-portin ja Pile-portin välissä. Stradun on kaupungin vilkkain ja eloisa keskus, jossa paikalliset ja turistit tapaavat ja nauttivat kaupungin tunnelmasta.

Kävelykadun katukivet ovat kuluneet vuosisatojen aikana ja ne kertovat tarinoita menneiltä ajoilta. Stradunin varrella on lukuisia ravintoloita, kahviloita, putiikkeja ja historiallisia rakennuksia. Kadulla voi kävellä rauhassa ja ihastella kaupungin kauneutta. Illan tullen Stradun syttyy tunnelmallisiin valoihin ja kävelykatu täyttyy elämästä.

Kadun varrella sijaitsee myös monia merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Sveti Vlahon kirkko, joka on omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle, Pyhälle Vlaholle. Katedraali on yksi Dubrovnikin kauneimmista kirkoista, jossa voi ihailla upeita barokki- ja renessanssityyliin rakennettuja alttaritauluja.

Jos haluat kokea Dubrovnikin kaupungin elämää, Stradun-kävelykatu on ehdottomasti paikka, jossa voit kokea kaupungin sykkeen ja tutustua paikalliseen kulttuuriin.

Orlando-patsas

Stradunin varrella kohoaa myös kaupungin symboli, Orlando-patsas. Patsas on nimetty ritarin mukaan, joka puolusti kaupunkia menestyksekkäästi 800-luvulla. Orlando-patsas on Dubrovnikin tärkein symboli ja se kuvaa kaupungin itsenäisyyttä ja vapahtajaa.

Patsas seisoo kaupungintalon edessä, ja sen alapuolella olevassa seinässä on tärkeitä kaupungin tapahtumia ja päivämääriä. Patsasta ympäröivät usein turistit, jotka ottavat valokuvia tämän suositun nähtävyyden edessä.

Orlando-patsaan vieressä sijaitsee myös kaupungintalo, joka on yksi Dubrovnikin merkittävimmistä historiallisista rakennuksista. Kaupungintalo toimii nykyään paikallishallinnon päämajana, mutta se on myös avoinna matkailijoille, jotka haluavat tutustua kaupungin historiaan ja arkkitehtuuriin.

Orlando-patsas on ehdottomasti näkemisen arvoinen nähtävyys Dubrovnikissa. Se symboloi kaupungin historiaa ja on tärkeä osa Dubrovnikin kulttuuria.

Sponzan palatsi

Toinen merkittävä nähtävyys Dubrovnikissa on Sponzan palatsi. Tämä historiallinen rakennus sijaitsee Stradun-kadun varrella ja se on yksi parhaiten säilyneistä renessanssipalatseista Kroatiassa.

Sponzan palatsi rakennettiin 1500-luvulla ja se toimi alun perin dominikaaniluostarina. Nykyään palatsissa sijaitsee monia tärkeitä kulttuuri- ja taidehistoriallisia näyttelyitä, kuten Dubrovnikin kesäfestivaalien konsertit ja teatteriesitykset.

Palatsin pihamaalla on myös kauniita patsaita ja muistomerkkejä, jotka kuvastavat Dubrovnikin rikasta kulttuuriperintöä. Sponzan palatsi on suosittu vierailukohde matkailijoille, jotka haluavat tutustua kaupungin historiaan ja taiteeseen.

Dubrovnikin nähtävyydet ovat monipuolisia ja ne tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden tutustua kaupungin kulttuuriin ja historiaan. Stradun-kävelykadulla voi nauttia kaupungin tunnelmasta ja tutustua paikalliseen elämään. Orlando-patsas symboloi kaupungin itsenäisyyttä ja historiaa, ja Sponzan palatsi tarjoaa upeita taide- ja kulttuurikokemuksia.

Franciscan luostari

Dubrovnikissa sijaitseva Franciscan luostari on yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Luostari perustettiin 1300-luvulla ja se toimii edelleen aktiivisena fransiskaaniluostarina. Luostarin komea kivijulkisivu ja kauniit piha-alueet houkuttelevat vierailijoita ympäri vuoden.

Luostarin pääkirkko on omistettu Pyhälle Johannekselle Kastajalle, ja se on täynnä upeita taideteoksia. Kirkon sisällä on muun muassa Renaissance-aikaisia alttaritauluja sekä vaikuttavia freskoja. Luostarin alueella on myös useita muita kirkkoja ja kappeleita, joihin voi tutustua.

Luostarin kirjasto on ehdottomasti vierailun arvoinen. Se sisältää yli 30 000 painettua kirjaa ja useita arvokkaita käsikirjoituksia, jotka ovat peräisin keskiajalta. Kirjaston kokoelmat ovat olleet tärkeässä roolissa tiedon tallentamisessa ja levittämisessä vuosisatojen ajan.

Luostarin apteekki on yksi Euroopan vanhimmista edelleen toimivista apteekeista. Apteekki on perustettu jo vuonna 1317, ja sen historia ulottuu yli 700 vuoden taakse. Apteekista voi ostaa perinteisiä yrttilääkkeitä ja muita tuotteita, jotka valmistetaan edelleen vanhojen reseptien mukaan.

Franciscan luostarin alueella sijaitsee myös pieni museo, jossa voi tutustua luostarin historiaan ja sen kokoelmiin. Museossa on esillä muun muassa uskonnollista taidetta ja luostarin arkeologisia löytöjä. Museokäynti antaa hyvän yleiskuvan luostarin monimuotoisesta ja mielenkiintoisesta historiasta.

Raketti-tukikohta

Dubrovnikista löytyy myös Raketti-tukikohta, joka on mielenkiintoinen nähtävyys kaikille avaruudesta ja raketeista kiinnostuneille. Tukikohta perustettiin 1960-luvulla Jugoslavian avaruushankkeiden tukemiseksi, ja se toimi avaruusrakettien testauspaikkana.

Tukikohdan alueella voi tutustua useisiin erilaisiin avaruusrakettien malleihin ja niiden toimintaan. Täällä voi oppia lisää avaruustekniikasta ja saada käsityksen siitä, millaista on olla astronautti. Tukikohdassa on myös näyttelyitä, jotka kertovat Jugoslavian avaruushankkeista ja niiden saavutuksista.

Raketti-tukikohta tarjoaa myös mahdollisuuden osallistua erilaisiin koulutusohjelmiin ja työpajoihin. Tällaiset ohjelmat ovat erityisen suosittuja lasten ja nuorten keskuudessa, mutta myös aikuiset voivat nauttia avaruussimulaattoreista ja muista haastavista tehtävistä.

Tukikohdan alueella on myös kahvila ja myymälä, joista voi ostaa avaruusteemaisia matkamuistoja ja herkkuja. Kahvilan valikoimista löytyy esimerkiksi avaruusaiheisia juomia ja leivonnaisia. Myymälässä voi puolestaan ostaa avaruusaiheisia leluja, vaatteita ja kirjoja.

Mincetan puutarha

Dubrovnikin vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva Mincetan puutarha on viehättävä paikka rentoutua ja ihailla kaunista maisemaa. Puutarha on nimetty venetsialaisen arkkitehdin Mincetan mukaan, joka oli vastuussa kaupunginmuurien ja bastionien suunnittelusta.

Puutarhassa on kauniita kukkaistutuksia, suihkulähde ja penkkejä, joissa voi istua ja nauttia kaupungin tunnelmasta. Puutarhan vanhat kiviseinät luovat viihtyisän ilmapiirin ja tarjoavat suojaa auringonpaisteelta.

Mincetan puutarha on myös suosittu paikka piknikille. Monet turistit ja paikalliset tuovat omat eväät mukanaan ja istuvat puiston nurmikolla nauttimassa hyvästä ruoasta ja seurasta. Paikka on myös suosittu valokuvauskohde, sillä puutarhasta avautuu upea näkymä kaupungin kattojen yli.

Puutarhan lähellä sijaitsee myös useita ravintoloita ja kahviloita, joissa voi nauttia paikallisista herkuista. Monet ravintolat tarjoavat ulkoterassin, jossa voi syödä ateriansa kauniissa ympäristössä. Puutarhan läheisyydestä löytyy myös useita historiallisia kohteita, kuten Kaupungintalo ja Sponzan palatsi, joita kannattaa myös tutustua.

Kaiken kaikkiaan Mincetan puutarha on ihanteellinen paikka rentoutumiseen ja luonnon kauneudesta nauttimiseen Dubrovnikin kiireisen kaupungin keskellä. Puutarha tarjoaa rauhallisen paikan, jossa voi hetkeksi unohtaa arjen kiireet ja uppoutua kaupungin ainutlaatuiseen tunnelmaan.