Israel

ISRAEL

Israelin menulla maistuu sitten myös alueen alkuperäiskansan maut sekoittuneina toisen maailmansodan pyörteissä ja sen jälkeen tulleiden juutalaisten ruokiin. Vaikutteita on tullut niin Kreikasta, Roomasta kuin viereisistä Lähi-idän maista ja Afrikasta. Muinaisten israelilaisten ruokavalion rungon muodostivat oliivit, viikunat, taatelit, granaattiomenat, vehnä, ohra ja viinirypäleet. Tänään vahvoina ovat myös kala, tomaatti, kesäkurpitsa ja munakoiso. Leipiä on useitakin, pitaleivän lisäksi mainittakoon sapattina nautittava ja pullapitkoa muistuttava challah. Kikhernejauhoista valmistetut falafel-pyörykät ovat Israelissakin suosittuja.

Matbucha – keitetyistä tomaateista, paprikoista, valkosipulista ja sipulista loihdittava turkkilaistyylinen salaatti voi sisältää myös persiljaa. Tavallisesti pitaleivän tai kasvisten lisuketta.

Kubbeh – Bulgurivehnästä, sipuliraasteesta ja jostakin punaisesta lihasta (kuten naudasta, vuohesta tai lampaasta) valmistettu pyörykkä, joka paistetaan tai keitetään mausteliemessä.

Matzah-pyörykät keitolla – Perinteisesti kananmunista, keitetystä ja hienonnetusta kanasta, kananrasvasta, soodajuomasta ja suolasta muodostuvasta taikinasta muovaillut pyörykät kypsennetään kanaliemessä (tai ensin erikseen kiehuvassa vedessä) yhdessä porkkanoiden jne. kanssa.

Jälkiruokien maailmasta erottuvat mm. siirappiset semolinakakkuset, joita myydään nimellä basbousa, tiskpishti tai revani sekä tavallisesti murskatuista taateleista valmistetut ma’amoulkeksit. Israelista ovat peräisin tahini-keksit, joissa käytetään seesaminsiemenistä valmistettavan terveellisen tahinin lisäksi jauhoja, voita, sokeria ja päällä tyypillisesti männynsiemeniä.

Juomien saralla Israelissa pidetään etenkin monenlaisista kahveista., ja eri kulttuuria edustavia kahviloita anteineen löytyy kaikkialta. Myös tee maistuu, samoin kuin maan virkistävä, kylmä kansallisjuoma Limonana, jossa maistuu sitruunan lisäksi minttu. Olut voittaa suosiossa viinin, ja paikallisesti tuotettu anisarominen Arak puolestaan muut vahvat alkoholijuomat.