Sousse

Soussessa on aurinkotakuu

 

Jos tahdot lomaltasi taattua auringonpaistetta, Tunisian Sousse on juuri sopiva sinulle. Välimeren etelärannikolla Hammametin lahdella, noin 140 kilometriä pääkaupunki Tunisista etelään sijaitseva Sousse on yksi Tunisian suosituimmista rantalomakohteista. Noin 173 000 ihmisen Soussessa välimerelliseen rantalomaan yhdistyy arabialainen kulttuuri ja pohjoisafrikkalainen elämänmeno.

Suomalaiset matkanjärjestäjät järjestävät matkoja Sousseen lähes ympäri vuoden, mutta parhaita ajankohtia matkustaa ovat loppukevät ja alkusyksy. Aurinkoa ja lämpöä on tuolloin varmasti, mutta toisin kuin kesällä sää ei ole tukahduttavan kuuma. Lennot Suomesta kestävät noin neljä tuntia ja laskeutuvat Soussesta noin 20 kilometrin päässä sijaitsevalle Monastirin lentoasemalle. Useimpien matkanjärjestäjien paketteihin kuuluvat kuljetukset lentoasemalta hotelliin ja takaisin

Soussessa on hotelleja jokaiselle kukkarolle. Majoittua voi Soussen keskustassa, kuuluisan rantabulevardin varrella tai esimerkiksi noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Port El Kantaouin satamakaupungissa. Soussen ja Port El Kantaouin välillä pääsee liikkumaan edullisesti busseilla ja takseilla. Kaupungit yhdistävällä rannalla voi auringonpalvonnan lisäksi harrastaa monipuolisesti esimerkiksi vesiliikuntaa ja -urheilua.

Sousse on nykyaikainen kaupunki, mutta sen sydän on vanhakaupunki eli medina. Medinan kujilla ja basaareissa myydään kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Suosittuja ostoksia ovat esimerkiksi arabialaiset matot, vesipiiput eli sishat sekä erilaiset korut ja koriste-esineet. Soussessa niin kuin muuallakin Tunisiassa hintataso on länsimaiselle matkailijalle edullinen, mutta kalliimmissa hotelleissa ja ravintoloissa hinnat lähentelevät jo Suomen tasoa.

Vanhankaupungin ohella muita keskeisiä nähtävyyksiä ovat alun perin 800-luvulla rakennettu suuri moskeija ja sen vieressä oleva luostarilinnoitus Ribat. Linnoituksen huipulta on huikea näköala yli Soussen. Kaupungin ulkopuolella ovat maailmankuulut katakombit. Katakombeissa on maanalaisia tunneleita yli viisi kilometriä ja niihin haudattiin kristittyjä 200- ja 300-luvuilla.

Mielenkiintoinen päiväretkikohde on Saharan aavikon laidalla sijaitseva Kairouanin kaupunki, jonne Soussesta pääsee, omalla vastuulla, esimerkiksi paikallisten suosimalla kimppakyytikuljetuksella. Päiväretkiä kannattaa kysyä myös omalta matkanjärjestäjältä jo matkaa varatessa.

Tunisiassa tapahtui arabikevään aloittanut vallankumous vuosien 2010 – 2011 vaihteessa. Sittemmin olot ovat rauhoittuneet, matkailijat ovat palanneet takaisin ja liikkuminen maassa on pääosin turvallista, mutta normaalia varovaisuutta on syytä noudattaa. Omaisuudesta kannattaa myös pitää hyvää huolta, sillä taskuvarkaudet ovat lisääntyneet etenkin Soussen kaltaisissa suosituimmissa rantalomakohteissa.

Tunisia on vapaamielinen arabimaa, mutta paikallisia tapoja on syytä kunnioittaa. Alkoholia myydään virallisesti vain suurimmissa hotelleissa ja ravintoloissa. Naisten ei kannata liikkua ilta- ja yöaikaan yksin eikä isompia miesporukoita hevin päästetä kerralla sisään Soussen lukuisiin yökerhoihin.