Korfu

Korfu

Kreikan mantereen länsipuolisella Joonianmerellä sijaitseva Korfu on tullut suomalaisillekin tutuksi ja sinne palataan vuosi toisensa jälkeen. Korfu, tai kreikkalaisten mukaan Kerkira, on Kreikan läntisin saari. Tänään 64 kilometrin pituisella saarella asuu pysyvästi reilut 100 000 asukasta. Kreikan mantereelle on matkaa enemmän kuin Albanian rannikolle, joka on lähimmillään vain 3 kilometrin päässä. Korfu onkin sijaintinsa ansiosta pysynyt erillään ottomaanien vallan aikana muusta maasta, ja vaikutteita on sen sijaan saatu sitäkin runsaammin läntisen Euroopan puolelta.

Korfun historia ja kreikkalainen mytologia

614 neliökilometrin kokoinen Korfu on näytellyt keskeistä osaa jopa Kreikan rikkaassa mytologiassa. Niin merenjumala Poseidonkuin Troijan sodan sankari Odysseuskin ovat seikkailleet sen kamaralla. Etenkin Korfua satojen vuosien aikana useaan otteeseen hallinneet venetsialaiset ovat jättäneet omat käden- ja jalanjälkensä koko saareen ja sen kulttuuriin, arkkitehtuuriin ja jopa menuun. Heidän perintöään on esimerkiksi saaren vaikuttava vanhakaupunki. Myös ranskalaiset Napoleonin joukot ja britit ovat vuorotelleet pikkuisen, mutta strategisesti sitäkin tärkeämmän saaren ruorissa. Luonnollisesti hekin jättivät omat muistonsa Korfulle. 1800-luvulla se oli jopa osa brittiläiseen imperiumiin kuulunutta Jooniansaarten Yhdysvaltoja. Vasta vuonna 1864 Korfu liitettiin osaksi Kreikkaa.

Korfun ilmasto

Korfulla vallitsee välimerellisen lämmin ilmasto, tosin hieman Kreikan suositummista itäpuolisista saarista eroava. Kesäkuukausina odotettavissa on noin 30 asteen lämpötila mutta ilman kosteusprosentti on Korfulla korkeampi kuin esimerkiksi Santorinilla, Rodoksella tai Kosilla. Vaikka sateet ovat suhteellisen harvinaisia, saattaa niitä esiintyä kesälläkin, ja ne ovat silloin useimmiten rajuja ukkoskuuroja. Talvella päivälämpötilat ovat suhteellisen korkeita, eli ne painuvat harvemmin alle 13 asteen, mutta sateita on luvassa reilusti muita Kreikan saaria runsaammin.

Korfun nähtävyydet

Koska Korfulla on takanaan pitkä ja rikas historia, on sen kamaralla myös kiitettävästi nähtävää ja koettavaa. Saaren tunnetuimmat kohteet ovat pääkaupunki Korfun, tai Kerkiran, venetsialaista henkeä huokuva keskiaikainen vanhakaupunki, Itävallan keisarinna Elisabetin eli ”Sissin” loistelias kesäpalatsi Achilleion, saaren puolustuksen kulmakivinä toimineet kolme linnaa: Gardiki, Angelokastro ja Kassiopi, sekä mielenkiintoiset kokoelmat omaavat museot. Niistä vierailemisen arvoisia ovat etenkin Arkeologinen museo, uniikki Simpukkamuseo, ja luonnollisesti koko Kreikassa ainutlaatuiset Aasialaisen taiteen museo sekä Numismaattinen museo.

Korfulla riittää aktiviteetteja

Korfua on siunattu yli 200 kilometrin rantaviivalla, joka tarjoaa niin hiekkarantoja kuin kallioisia poukamia. Vesiurheilun ystävät pääsevät nauttimaan omasta elementistään, niin meren aalloissa kuin saaren kahdessa vesipuistossa: Aqualandissa ja Hydropolis Water Parkissa. Korfulla sijaitsee myös 18-reikäinen korkealle rankattu Corfu Golf Clubin kenttä, ja Corfu Trail -reitin taipaleilla patikoijat pääsevät vaeltamaan ainutlaatuisen kauniin luonnon helmassa. Albanian rannikolla sijaitseva roomalaisten 3 000 vuotta sitten rakentama Butrintin raunioalue on myös suosittu päiväretken kohde.