Monaco

MONACO

Monaco on äveriäistä asukkaistaan ja kasinostaan kuuluisa lilliputtivaltio, joka on kiilautunut Ranskan ja Italian väliin. Siksi sen menukin on naapurimaiden vaikutteita pursuava. Kasvisten ja oliiviöljyn lisäksi menulla hallitsevat kalat (etenkin turska) ja äyriäiset. Pastat ovat Italian antia, mutta niillekin on annettu paikallinen sävynsä.

Stocafi – Turskaa, joka on kypsennetty yrteillä maustetussa tomaattikastiketta ja jonka seurana tarjoillaan tummia oliiveja.

Brandamincium – Turskaa, joka tarjoillaan kermaa, valkosipulia ja paikallisia yrttejä sisältävällä kastikkeella.

Socca – Monacon kuuluisin katuruoka, kikhernejauhoista valmistettuja oliiviöljyä sisältäviä paksuja lettusia, jotka tarjoillaan kuumina.

Barbagiuan – Tavallisesti pinaatilla ja purjolla, tai vaihtoehtoisesti riisillä ja kurpitsalla, täytetty friteerattu ja maukas välipala.

Jälkiruokien maailmasta erottuvat uskomaton fougasse-leivonnainen, jossa käytetään appelsiininkukkia, pähkinöitä, manteleita ja anista, sekä suussa sulavan mansikkainen voitaikinaihme, fraise millefeuille. Juomina monacolaiset nauttivat mielellään viinejä, ja samppanjakin on rikkaiden maassa osa lähes jokapäiväistä elämää.