Lomakohteena Egypti

 

Egyptin republikaaninen tasavalta sijaitsee aivan Afrikan koillis-nurkassa Välimeren sekä Punaisen meren rannalla, ollessaan pohjoisnaapuri Sudanille ja itänaapuri Libyalle. Egyptin halki kulkee kuuluisa Niili -joki, jonka varrella maaperä on hedelmällistä; suurimman osan Egyptin maa-alasta ollessa aavikkoa. Egyptin asukasluku on noin 80 miljoonaa ihmistä, joista muslimeja on noin 90% ja kristittyjä/muita uskontoja 10%. Virallinen käytössä oleva kieli on Arabian kieli, mutta myös Englannin ja Ranskan kieltä ymmärretään varsinkin kouluttautuneiden ihmisten keskuudessa. Egyptin pääkaupunki on Kairo, jonka läheisyydessä sijaitsee monia tunnettuja nähtävyyksiä.

 

Sää ja ilmasto

Kesät ovat todella kuumia ja kuivia, mutta talvella kelit ovat maltillisempia, marraskuu-maaliskuu välillä onkin paras aika matkustaa Egyptiin. Sää vaihtelee jonkin verran alueittain Egyptissä. Esimerkiksi Niilin laaksossa sataa todella harvoin, mutta Välimeren rannalla voi olla rajujakin ukkosmyrskyjä. Varaudu siis sääolosuhteisiin lomakohteestasi riippuen.

 

Kulttuuri

Egyptissä vietetään erilaisia juhlapäiviä ympäri vuotta. Suurin juhlan aihe kuitenkin on Ramadan, joka on islamin kalenterin yhdeksäs kuukausi, jolloin jumala paljasti Koraanin Muhammedille. Tämän kuukauden aikana muslimit kieltäytyvät joka päivä syömästä, juomasta ja polttamasta tupakkaa ennen auringonlaskua. Vaikka Ramadan koskee vain muslimeita, niin sen noudattaminen myös eri uskonnon edustajana kasvattaa arvostusta paikallisväestön silmissä. Ramadan alkaa kesäkuussa ja loppuu heinäkuussa.

Egyptissä tipin antaminen kuuluu kulttuuriin. Lähes kaikista pienistä palveluksista paikalliset odottavat pientä tippiä, joka ei kuitenkaan länsimaalaiselle ole muutamaa kymmentä senttiä enempää.

 

Nähtävyydet

Egyptin monet muinaiset nähtävyydet ovat henkeäsalpaava kokemus. Jo pelkästään Egyptin pääkaupungin, Kairon alueelta löytyy Gizan pyramidit ja sfinksi, Egyptin museo, Saqqaran ja Dahshurin temppelit, Salah El Dinin linnoitus ja Mohamed Alin moskeija. Myös Alexandrian kirjasto ja Luxorissa sijaitseva Kuninkaitten laakso vetävät turisteja puoleensa.

 

Ruoka ja juoma

Egyptistä löytyy mittava määrä erilaista ruokaa. Esimerkiksi kalat ja merenelävät ovat suuressa suosiossa ja niitä on saatavissa lähes joka kulmalta. Kokeilemisen arvoisia egyptiläisiä perinneruokia ovat Ful Medames, Falafel ja Koshary. Toreilta saa ostettua vastapoimittuja hedelmiä, muun muassa mangoa, guavaa ja vesimeloneita.

Pullovettä saa kaikkialta. Tunnetuimmat merkit ovat Baraka, Siwa, Hayat, jotka ovat yhtä laadukkaita kuin länsimaalaisetkin pullovedet. Ostaessa vesipulloa kannattaa tarkastaa että se on avaamaton, sillä jotkin myyjät saattavat täyttää jo kerran käytetyt pullot hanavedellä, jota ei Egyptissä voi juoda.

Egyptistä saa todella eksoottisia mehuja, joita kannattaa maistaa: kasab (sokeriruokomehu), erk soos (lakritsimehu), sobiia (valkoinen mehu) ja monia erilaisista hedelmämehuja.

Alkoholia saa ostettua lähes jokaisesta paikasta, vaikka Egyptissä valtaosa ihmisistä onkin muslimeja. Turistin on huomioitava, että humaltuminen julkisella paikalla ei herätä hyviä katseita ja huonolla tuurilla saattaa joutua yöksi putkaan. Jos on ”pakko” päästä humalaan, tee se mieluiten hotellilla. Muutamana päivänä vuodessa alkoholia ei myydä ollenkaan juhlapäivien vuoksi, joten turistin ei kannata siitä erityisesti vauhkoontua.

Katso myös Välimeren ruokalalajit ja sieltä egyptiläinen ruoka.


Kommentit

Egypti — 1 kommentti

  1. Erinomaisia esimerkkejä Egyptin ruoka- ja juomapuolesta, joita ani harvoin pääsee lukemaan! Tuli vaan mieleen, että uskaltaako kadulla myytäviä ruokia maistaa vai ovatko esimerkiksi salaatit ja jäätelöt sielläkin turisteille pannassa? Tuon pulloveden kanssa kannattaa todellakin olla tarkkana, koska tuttavalleni oli myyty jo kertaalleen tyhjennetty ja tavallisella hanavedellä täytetty pullollinen. Tuloksena oli tietysti kamala vatsatauti, jonka vuoksi loppuloma meni sitten vaan sairastellessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>