VÄLIMERENILMASTO

Välimeren rannikkovaltioissa vallitsee niin sanottu välimerenilmasto, joka muutamaan sanaan tiivistettynä tarkoittaa kuumia ja kuivia kesiä sekä leutoja mutta sateisia talvia. Koko Välimeren seutu kuuluu subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen. Itse asiassa Välimeren alue nököttää kahden ilmanpainerintaman kohtauspisteessä, joiden keskinäisen syklin ja kamppailun tulosta sen oma säätila kulloinkin on. Etelästä käsin Välimeren ilmastoa heiluttelee Saharan ympäristössä vaikuttava ns. hepoasteiden korkeapainevyöhyke, eli päiväntasaajan molemmilla puolilla sijaitsevien jatkuvien korkeapaineiden rintamat. Pohjoisesta käsin taas pyrkii työntymään ns. Polaaririntama, joka kantaa pilvissään sadepisaroita ja tuo voimakkaitakin tuulia.

Millainen kukin vuodenaika sitten Välimerellä oikein on ja millaisia aktiviteetteja ne suosivat? Oheinen kuvaus käsittelee Välimeren aluetta kokonaisuudessaan, joten lukijan kannattaa pitää mielessä, että jopa jokaisella maalla on omat mikroilmastonsa ja siten esimerkiksi Italian tai Kreikan pohjoisosien säätilat eivät ole samanlaiset kuin niiden eteläosien.

KESÄ

Kaikissa Välimeren valtioissa kesä on vuoden kuuminta aikaa, mutta alueelliset vaihtelut ovat toisinaan suuriakin. Yleisesti sanottuna kuitenkin vuorokauden keskilämpötila kohoaa pääsääntöisesti aina lähelle 23 – 25 astetta. Koska päivällä elohopea saattaa useinkin kavuta jopa 30 – 35 asteeseen, ei yölläkään tarvitse hytistä kylmästä. Kuumimpien hellekausien aikana ei ole lainkaan harvinaista, jos lämpöä on jopa 40 astetta, etelärannoilla se on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Välimeren pohjoispuolella kesä on sen etelärannikkoa viileämpi, ja eteläpuoli taas kuivempi kuin suosituimmat lomakohteet, jotka joko sijaitsevat Välimeren keskellä tai sen pohjoisilla rannoilla. Mahdolliset kesäsateet ovat Välimeren maissa tyypillisesti rankkasateita, etenkin jos ne saapuvat ukkosen mukana. Silloin on parasta pysytellä sisätiloissa, sillä kadut saattavat paikoittain muuttua villisti virtaaviksi joiksi, joilla ei ole turvallista liikkua.

Kesäkuukaudet ovat Välimerellä suosituinta turistisesonkia, kuumuudesta huolimatta. Suurin osa lomailijoista saapuu unelmakohteisiinsa kesä- ja elokuun välillä. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pienten lasten vanhempien on muistettava pitää pienokaisensa poissa auringosta ja mieluiten myös ulkoilmasta keskipäivän kuumina tunteina. Sama koskee terveysongelmista kärsiviä, joille esimerkiksi äkillinen verenpaineen lasku, hengitysoireet tai sydämen ylirasitus voivat olla seurauksia liian lämpimässä ulkoilmassa liikkumisesta tai rannalla löhöilystä. Kaikenlaiset vesiurheilulajit, myös sukellus ja purjehdus ovat huippusuosittua ajanvietettä, onhan meri mukavan lämpöinen.

SYKSY

Syksyn saapuessa elohopea laskee hiljalleen ja sateitakin alkaa esiintyä. Keskilämpötila keikkuu tavallisimmin noin 15 asteen tienoilla, mutta päivällä voi edelleen nauttia auringonotosta, sillä elohopea pysyttelee ainakin syyskuun keskipäivän tunteina useimmiten 20 asteen paremmalla puolella. Illat ovat kuitenkin jo viileämmät, koska aurinko laskee taivaanrannan taakse kesää aikaisemmin. Illalla joutuukin laittamaan jotakin T-paitaa lämpöisempää vaatekertaa päälleen. Sadekuuroja kannattaa odotella, ja toisinaan ne voivat olla voimakkaitakin. Välimeren eteläisissä valtioissa lämpötila laskee hitaammin kuin pohjoisrannoilla, eikä sateita tarvitse liiemmin pelätä.

Syksy on Välimeren alueella pääsääntöisesti vielä ihanaa lomakautta, koska silloin ulkona ei enää joudu hikoilemaan saunalta tuntuvissa lämpötiloissa vaan ulkoilu ja rantojen vesileikit ovat ne parhaat aktiviteetit. Merivesihän on kesän jäljiltä pitkään suloisen lämmintä. Myös vaelluksesta vuorilla ja tasangoilla voi ja kannattaa nauttia täysin siemauksin.

TALVI

Talven saavuttua Välimerelle, muuttuu ilmakin viileämmäksi ja sateita on odotettavissa kohtuullisesti (poikkeuksen sateiden osalta muodostavat Välimeren etelävaltiot, joissa sadepisaroita ei useinkaan tipahtele vaan kuivuus jatkuu talvellakin). Talven kylmimmät kuukaudet ovat aurinkoisella Välimerelläkin tammi- ja helmikuu, jolloin keskilämpötila keikkuu 10 asteen tienoilla. Se tarkoittaa esimerkiksi Italian ja Kreikan kohdalla käytännössä sitä, että päivällä elohopea voi pomppia 3 ja 15 asteen välillä, ja yöaikaan voi olla jopa pakkasta.

Vain poikkeustapauksissa Välimeren rannoilla kuitenkaan vietetään tuntemaamme lumista talvea, kuten kotimaassa. Lumisateita tulee kuitenkin esimerkiksi Kreikassa vuosittain, mutta suurimmaksi osaksi ne rajoittuvat vuorialueille. Lumikinokset voivat silloin olla uskomattoman korkeita, ja kylät joutua muusta maailmasta eristyksiin. Lumipeite ei kuitenkaan ole maassa kovin montaa päivää, sillä jossain välissä lämpö sulattaa ne. Myös Välimeren lomasaarilla, kuten Rodoksella, Kanariansaarilla ja Kreetalla voi talvella poikkeuksellisesti joutua tekemään lumitöitä, viimeksi niin kävi vuonna 2014. Onpa lumihiukkasia päästy ihastelemaan myös Egyptin pohjoisrannikolla, Israelissa ja Tunisiassa.

Talvella Välimeren pohjoispuolella aktiviteetteihin voivat lukeutua myös laskettelu ja muut lumilajit, sillä useissa maissa toimii hiihtokeskuksia. Jopa Sisilian ylpeyden, legendaarisen Etna-tulivuoren rinteillä sellaisia on kaksi ja Kreetallakin voit kavuta lähes 2 500 metriä korkean Psilorotis-vuoren rinteille nauttimaan vauhdin hurmasta ja kauniista maisemista.

KEVÄT

Välimeren vuodenajoista kevät on ehdottomasti kaunein. Silloin ilmat lämpiävät, sadepilvet harvenevat ja katoavat taivaalta, ja luonto puhkeaa kukkaan. Välimeren kohteissa vain kesän ruskeahkoksi kärventämissä maisemissa lomailleet eivät aavistakaan, kuinka uskomattomasta väriloistosta voi olla kyse. Vuorten rinteet ja laaksot muuttuvat usean eri värin paletiksi, kun kukat, pensaat ja puut ovat kukkaloistossaan.

Keskipäivän lämpötilat ovat normaalisti huhtikuun lopulla jo 15 asteen paremmalla puolella, vaikka ne öisin voivat vielä laskea suhteellisen matalalle. Toukokuun loppupuoli on monien mielestä parasta lomakautta, jos haluaa välttää hikivirtoja ja viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkoillen. Etenkin vaellus on keväällä oivallinen harrastus, jonka ansiosta pääset tekemään värikkään ja rehevän luonnon kanssa läheisempää tuttavuutta. Myös pyöräily on suosittu valinta. Vesileikit eivät kenties vielä kaikille maistu, sillä meri ei ole ehtinyt lämmitä. Märkä- tai sukelluspuvun sisällä sen kylmää syleilyä ei kuitenkaan tarvitse silloinkaan pelätä vaan meressä voi karkeloida koko rahan edestä.